Trump već “nokautirao” jednu valutu

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2016. u 10:05
Foto: Reuters

Zemlja živi u strahu da će pobjeda Trampa teško pogoditi njezinu ekonomiju.

Jedna valuta doživjela je rekordan pad kada se uvidjelo da su šanse Donalda Trumpa za ulazak u Bijelu kuću porasle.

Riječ je o meksičkom pesosu koji je zabilježio rekordno nisku vrijednost prema dolaru, u strahu da će pobjeda Trumpa teško pogoditi ekonomiju te zemlje.

Pad od 13 posto u paničnoj rasprodaji, gurnuo je pesos ispod 20 za jedan dolar.

To bi moglo natjerati vlasti u Meksiku da podigne kamatne stope kako bi stabilizirali valutu u situaciji kada postoji mogućnost da Trump ispuni predizborna obećanja i zaista podigne zid prema Meksiku i poremeti trgovinu dvije zemlje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nastavak ustaljene politike bio bi dugoročno poguban za cijeli svijet. Zato je Trumpova pobjeda dobra jer se nešto mora promijeniti. Gdje nas je dovela aktualna američka politika – na rubu smo novog svjetskog rata no US nije računala s jednom stvari, a to je da su Rusija i Kina postali defakto saveznici odnosno suprotstavljena strana Americi! Stalno pokazivanje mišića i igranje uloge svjetskog policajca sada će ipak poprimiti drukčiju dimenziju. Trump je, koliko ga god voljeli ili mrzili, uspješan poslovni čovjek i ako nešto zna to je kako zaraditi!

svaka promjena, pa i ona na lošije je dobra promjena a pobjeda trumpa ne mora nužno značiti loše po US ali zato, ako će ostati dosljedan predizbornim obećanjima da će preispitati sve trgovinske ugovore SAD-a s drugim zemljama, posljedice bi mogle prvenstveno osjetiti Kina, Njemačka i Kanada koje imaju debeli vanjskotrgovinski suficit sa US.

najvjerojatnije se neće dogoditi ništa senzacionalno ali biti će pritisaka na korekciju ugovora o slobodnom pristupu američkom tržištu koje se utopilo u globalnoj prosječnosti za vrijeme obamine administracije

New Report

Close