Traži se novi nadzornik banaka u eurozoni

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2018. u 21:59
Za Daniele Nouy dio bankara kaže da ne razumije bankarstvo Reuters

Istekom mandata Danièle Nouy otvoren natječaj za čelnika Jedinstvenog nadzornog mehanizma.

Europska središnja banka ovoga je tjedna započela potragu za kandidatom koji će popuniti jednu od najvažnijih dužnosti u europskom financijskom sustavu – glavnog nadzornika banaka eurozone.

Naime, Danièle Nouy ističe mandat na čelu Jedinstvenog nadzornog mehanizma (SSM), glavnog nadzornog tijela “financijskog zdravlja” banaka eurozone osnovanog nakon dužničke krize prije sedam godina. Novog čelnika SSM-a ne čeka nimalo lak zadatak. Osim što će se morati uhvatiti ukoštac s regulatornim pitanjima nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije, čeka ga i nasljedstvo krize u eurozoni, posebice u Italiji – jednom od najvećih europskih bankovnih tržišta – koja još muku muči s razinom loših kredita.

No, upravo su dva Talijana najizgledniji favoriti za nasljednika Danièle Nouy. Prvi je Andrea Enria, predsjednik Europskog nadzornog tijela za bankarstvo koje provodi povremene stres testove. Drugi je Ignazio Angeloni, član SSM-ovog odbora koji je već ranije istaknuo želju da zasjedne u tu fotelju, piše Financial Times. Inače, dio bankara nema lijepih riječi za Danièle Nouy.

Smatraju ju za “tehnokrata koji ne razumije bankarstvo” s potpuno pogrešnim fokusom isključivo na loše kredite. Osim toga, SSM-ovi potezi nisu uzimali u obzir dugoročnu profitabilnost banaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close