Teslina obveznica rekordno nisko

Autor: Tomislav Pili , 06. rujan 2018. u 22:00
U mjesec dana dionica je izgubila 25 posto vrijednosti/REUTERS

Uz dužnički papir, snažno pada vrijednost i dionici američke kompanije.

Investitori u vrijednosnice Tesle Motorsa ovih dana nemaju razloga za zadovoljstvo. Nakon što je dionica izgubila četvrtinu vrijednosti u posljednjih mjesec dana, otkako je 7. kolovoza izvršni direktor Elon Musk najavio delistiranje, u srijedu je rekordno nisku vrijednost postigla i Teslina obveznica.

Radi se o izdanju vrijednom 1,8 milijardi dolara koju je američki proizvođač električnih automobila plasirao prošle godine. K tome, poskupilo je i osiguranje od Teslina bankrota. Što se tiče cijene dionica, ona je u srijedu potonula 2,8 posto na 280,74 dolara, najnižu razinu od svibnja. Samo dan ranije izgubila je preko četiri posto nakon što je Mercedes u Stockholmu predstavio svoj prvi električni terenac, EQC. Pritisak na dionicu rezultat je i Muskovih verbalnih eskapada na Twitteru.

U srijedu je po treći put napao britanskog speleoronioca Vernona Unswortha izjavivši da je "dječji silovatelj".

Podsjetimo, Musk napada Unswortha otkako je Britanac – koji je imao vodeću ulogu u spašavanju tajlandskih dječaka koji su danima bili zarobljeni u špilji – javno ismijao plan o spašavanju malom podmornicom Muskove druge kompanije, SpaceX.

Muskovi napadi na Vernona Unswortha zajedno uz najavu povlačenja s burze i tvrdnju da je za to "osigurano financiranje", što istražuje i Komisija za burze i vrijednosnice, potaknuli su pitanja na tržištu o Muskovu prosuđivanju i može li ga menadžment Tesle držati pod kontrolom.

"Ne bi trebao govoriti o stvarima izvan auto-industrije", smatra za Reuters analitičar Tigress Financiala Ivan Feinseth.

Komentirajte prvi

New Report

Close