Teslina obveznica oglašava uzbunu, tvrtka gubi kapital nevjerojatnom brzinom

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2018. u 22:00
FOTO: Reuters

Prinos na prošle godine izdanu obveznicu narastao na rekordnih 6,57 posto.

Kretanje prinosa na korporativnu obveznicu Tesla Motorsa trebalo bi oglasiti zvono za uzbunu investitorima u dionice tog proizvođača električnih automobila, sugeriraju inozemni analitičari.

Prema navodima Financial Timesa, prinos na Tesline obveznice koje dospijevaju 2025. godine dosegnuo je ovoga tjedna rekordnu razinu od 6,57 posto. Pošto se prinos kreće u suprotnom smjeru od cijene, analitičari smatraju da investitori u obveznice sugeriraju kako je kompanija financijski dubiozna što se tiče novčanog toka. Podsjetimo, Tesla se lanjskog kolovoza zadužila za 1,8 milijardi dolara izdanjem osmogodišnje obveznice uz prinos od 5,30 posto.

Osim rasta prinosa, alarmantna je i razlika u prinosu u odnosu na sedmogodišnju državnu obveznicu.

Razlika se raširila na 366 baznih bodova. Iako nije najveća ikad, usporedba s, primjerice, Netflixom otkriva zabrinjavajuću sliku. Naime, razlika prinosa Netflixove obveznice koja također dospijeva 2025. u odnosu na državnu iznosi 202 bazna boda.

Spomenuto Teslino obvezničko izdanje nije vezano na imovinu, pa otplata ovisi isključivo o zarađivanju što objašnjava zašto investitori sve više bježe od tog obvezničkog izdanja. Za to vrijeme Tesla gubi kapital nevjerojatnom brzinom. Goldman Sachs je procijenio da će svakog ovogodišnjeg tromjesečja nestati milijarda dolara kapitala.  

Komentari (4)
Pogledajte sve



@zvonkac
,

Rimac bar posluje pozitivno

Posluje pozitivno zbog državnih potpora. To Tesla nema.

Potpora države znači da firme ne mogu samostalno poslovati, odnosno nisu tržišno konkurentne.

U Hrvatskoj je to jako rasprostranjeno.

Brodogradnja, Petrokemija, Đuro Đaković, Poljoprivredni poticaji (Belje, Vupik, Ledo, Jamnica, Agrokor).

Zato to sve na kraju propadne jer nisu naučeni na tržišne uvjete.

@zvonkac,

Rimac bar posluje pozitivno

Tko visoko skace-duboko padne.Kako li ce tek tresnut instant(prenapuhane)kompanije,Amazon,apple,facebook,instagram,criptovalute

New Report

Close