Teška vremena za europske banke, slijede gubici i otkazi

Autor: Marina Biluš , 15. listopad 2015. u 11:39
Europske bankare očekuje turobna jesen/FOTOLIA

Neki sada zazivaju kreiranje europske megabanke koja bi trebala biti rival velikim kreditorima SAD-a.

Europske bankare očekuje turobna jesen, a muke po poslovanju mogle bi potrajati i znatno duže od tog godišnjeg doba.

Stramputicu je među prvima ovih dana najavila najmoćnija banka najjačeg europskog gospodarstva Deutsche Bank priznavši da će rezultati za treći kvartal objelodaniti minus od 6,2 milijarde eura. Rekordni gubitak izgrađen je od dvije osnovne stavke – troškova pravnih sporova za koje banka samo u ovom razdoblju mora rezervirati 1,2 milijarde eura, te visokih regulatornih zahtjeva o kapitalu i aktualnih očekivanja vezanih za prodaju Postbanka. I Credit Suisse je na klizavom terenu.

 

6,2mlrd.

eura gubitka u trećem kvartalu imao je Deutsche Bank

Stroga pravila o kapitaliziranosti koje nameću švicarski regulatori, prisiljavaju ju da pribavi dodatan novac što će, uz već najavljenu reorganizaciju poslovanja, najvjerojatnije značiti i novi krug prodaje dionica u želji da osiguraju od šest do osam milijardi itekako potrebnih eura. Britanski Standard Chartered na sličnim je mukama. Rezultati stres testa Bank of Englanda koji će biti objavljeni u prosincu, piše u analizi The Wall Street Journala, mogli bi dokazati da Standardu opasno manjka kapitala, a već se zna da će otkaz dobiti od 1000 do 4000 ljudi na menadžerskim pozicijama. Sve ove bankarske nedaće samo su vrh ledene sante, primjera tmurnih trendova ima još, a svi su rezultat "toksične kombinacije" rekordno niskih kamatnih stopa kojima središnje banke pribjegavaju u želji za jačim gospodarskim oporavkom, te sve rigoroznijih regulatornih pravila koja kreditore pripremaju za što bezbolnije preživljavanje u slučaju novih financijskih slomova nalik onome iz crne 2008.

Računica je jasna, viši kapitalni zahtjevi nužni su kako bi banke lakše prebrodile eventualne nove krize, no zbog njih će bilance itekako patiti i nekadašnje razine dobiti bit će gotovo nemoguće dosegnuti. U takvim uvjetima pojavljuju se i inicijative, poput one iz Barclaysa i SocGena, koje zazivaju kreirane europske megabanke koja bi trebala poslužiti kao ravnopravni rival velikim kreditorima SAD-a i tako zajamčiti bolja vremena za bankarski sektor Starog kontinenta. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

A naši ?

Za Deutsche Bank ne bi bilo čudno da ispadne to big to fail priča s obzirom što se sve radi tamo zadnjih godinu dvije

Nakon sto su sve pounistavali oko sebe, destabilizirali cijeli svijet, bumerang se izgleda vraca kuci.
nazalost prekasno i s premalom snagom.

New Report

Close