Tečaj prepolovio dobit Raiffeisena

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2015. u 22:01
U planu je smanjenje poslovanja u Rusiji, Aziji i SAD-u/Žarko Bašić/PIXSELL

Snažan utjecaj na rezultate imali su tečajevi franka, rublja, hrivnje i dolara, kazao je šef banke Karl Sevelda.

Dobit austrijskog Raiffeisen Bank Internationala (RBI) prepolovljena je u prvom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine unatoč smanjenim troškovima povezanim s lošim zajmovima, pokazali su u četvrtak objavljeni poslovni rezultati te banke.

Dobit RBI-ja u navedenom je razdoblju smanjena na 83 milijuna eura, sa 161 milijun eura u istom razdoblju godine ranije, pokazalo je financijsko izvješće za prvi kvartal 2015. godine, objavljeno u četvrtak. Iz banke su izvijestili da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji vezano za njezinu ulogu u ukrajinskoj krizi tek u ograničenoj mjeri izravno utjecale na njihovo poslovanje. U Ukrajini je tako RBI-jev ogranak zaključio tromjesečje s gubitkom nakon poreza od 82 milijuna eura, zbog oštre deprecijacije hrivnje koja je srezala neto dobit od trgovanja za 64 milijuna eura.

 

82milijuna

eura iznosio je gubitak ukrajinske podružnice zbog pada hrivnje

"Naše se operativno poslovanje u prvome tromjesečju kretalo u skladu s očekivanjima. Međutim, prve je mjesece ove godine obilježila izvanredno visoka kolebljivost deviznih tečajeva. Osobito su snažan utjecaj na naše rezultate imala kretanja tečajeva švicarskoga franka, rublja, hrivnje te američkoga dolara", ocijenio je prvi kvartal Karl Sevelda, izvršni direktor RBI-a. U Rusiji je RBI-jev ogranak ostvario dobit od 95 milijuna eura, nakon što je izdvojeno 53 milijuna eura povezano s osiguranjem od smanjenih prihoda od dividendi iskazanih u rubljima. Ujedno je udio problematičnih zajmova u Rusiji uvećan na 6,4 posto.

Austrijska banka potvrdila je prognozu o visokoj razini neto rezervacija za loše zajmove u 2015. godini, uz napomenu da očekuju da će njihov iznos ipak biti manji od prošlogodišnjih 1,7 milijarde eura. Banka planira prodati poslovanje u Poljskoj i Sloveniji, kao i internetsku banku Zuno. U planu im je i smanjenje poslovanja u Rusiji, Aziji te u SAD-u nakon više desetljeća ekspanzije u srednjoj i istočnoj Europi, uz napomenu da preustroj napreduje prema planu. Proces dubokog snimanja vezanog uz prodaju poljskog ogranka već je započeo, kazali su u RBI-ju, dodajući da će tema portfelja hipotekarnih kredita u stranoj valuti i financiranja toga ogranka biti na rasporedu u kasnijoj fazi razgovora.

Prezentacija bančinih rezultata pokazala je da su zajmovi u švicarskim francima u Poljskoj dosegnuli iznos od 3,26 milijardi eura, navodi Reuters. Drugi najveći zajmodavac u srednjoj i istočnoj Europi ponovio je da bi 2015. mogao zaključiti s gubitkom, djelomično zbog knjiženja glavnine iznosa od očekivanih 550 milijuna eura na ime troškova restrukturiranja, koje bi trebalo pripomoći RBI-ju da dosegne stopu adekvatnosti temeljnog kapitala od 12 posto do kraja 2017. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close