Tečaj eura oštro pao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. listopad 2017. u 09:52
Foto: Thinkstock

“Euro je ranjiv nakon što je uvelike očekivana najava ECB-a o postupnom smanjenju kvantitativnog popuštanja sada iza nas”, kazao je Kit Juckes, valutni analitičar u Societe Generaleu.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna prema košarici valuta zabilježio najveći tjedni skok u ovoj godini, što je ponajviše posljedica pada eura nakon odluka Europske središnje banke (ECB).

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je prošloga tjedna 1,5 posto, na 1,1608 dolara, što je njezin najveći tjedni pad u 11 mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, za 0,1 posto, na 113,65 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 1,3 posto, na 94,91 bod, što je njegov najveći tjedni dobitak u ovoj godini.

Oštar pad tečaja eura posljedica je blažih nego što se očekivalo promjena u monetarnoj politici Europske središnje banke.

ECB je u četvrtak na redovnoj sjednici odlučio od siječnja iduće godine prepoloviti iznose mjesečnih kupnji obveznica na 30 milijardi eura, ali i produljiti provedbu toga programa do kraja rujna 2018.

Tako su se u fokus ulagača ponovno vratile razlike u monetarnoj politici koju vode Sjedinjene Države od one u Europi, pri čemu se od američke središnje banke Fed očekuje da do kraja godine podigne još jednom kamatne stope, dok se od ECB-a ne očekuje povećanje kamatnih stopa u godinama koje dolaze.

"Euro je ranjiv nakon što je uvelike očekivana najava ECB-a o postupnom smanjenju kvantitativnog popuštanja sada iza nas", kazao je Kit Juckes, valutni analitičar u Societe Generaleu.

Ulagače je iznenadilo što dužnosnici ECB-a nisu tržištima uputili baš nikakve signale u smjeru zaoštravanja monetarne politike, unatoč snažnim podacima iz gospodarstva eurozone.

Također, fokus ulagača i dalje je usmjeren izboru kandidata za čelnu dužnost u Fedu, nakon što sadašnjoj predsjednici Janet Yellen istekne mandat u veljači iduće godine.

Iz Bijele kuće su kazali da konačna odluka još nije donesena, no tržišta očekuju da će američki predsjednik Donald Trump početkom studenoga objaviti ime svoga kandidata.

Komentirajte prvi

New Report

Close