Švicarski franak ostaje vezan za euro najmanje do 2016.

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2014. u 22:00
Srednji tečaj franka prema kuni trenutno je na 6,286 kuna/Boris Šćitar/PIXSELL

Tamošnjem gospodarstvu zbog konkurentnosti izvoza ne odgovora jači franak.

Švicarsko gospodarstvo i hrvatski dužnici i dalje ne trebaju strepiti – švicarska valuta ostat će na razini od 1,2 franka za euro još najmanje dvije godine.

Zbog još uvijek krhkog europskog oporavka koji polako gubi dah opterećen političkim tenzijama Zapada prema Rusiji, 39 posto ekonomskih analitičara u anketi Bloomberga predviđa da će švicarska središnja banka (SNB) nastaviti s politikom vezanja franka za euro do 2016. godine, a njih 44 posto ocjenjuje da će tečaj biti vezan i u 2017. godini.Tek dvojica analitičara od njih 23 u toj anketi smatra da već sljedeće godine možemo očekivati zaokret u politici SNB-a po pitanju tečaja. "Dokle god Europska središnja banka ne podigne kamatne stope, SNB ne može učiniti ništa drugo", tvrdi David Marmet, ekonomist u Zürcher Kantonalbank.

 

1,2franka

za euro granica je koju švicarska središnja banka brani od 2011.

Takva razmišljanja na tragu su izjave guvernera SNB-a Thomasa Jordana koji je intervjuu u srpnju naglasio da će tečaj ostati vezan "još neko vrijeme".Da ne treba tako skoro  očekivati promjene u švicarskoj tečajnoj politici smatra i Zrinka Živković Matijević, direktorica Direkcije ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke. "Švicarska središnja banka više je puta naglašavala da će ostati dosljedna obrani tečaja na razini 1,2 franka za euro jer švicarskom gospodarstvu ne odgovara jači tečaj koji bi izvoz učinio nekonkurentnijim.

Ipak, švicarski izvoz do sada se pokazao dosta otporan na tečajna kretanja jer se radi o izvozu visoke dodane vrijednosti", kaže Živković Matijević.Podsjetimo, tečaj franka za euro SNB je vezao prije tri godine uslijed eskalacije europske dužničke krize koja je franak vinula u nebo, na užas hrvatskih dužnika u toj valuti. Švicarska valuta posljednjih dana opet je ojačala zbog geopolitičkih tenzija, a krajem prošlog tjedna nakratko je bila na najvišoj razini prema euru od siječnja 2013. godine. Zanimljivo, SNB tada nije intervenirao, a njegova intervencija nije zabilježena već dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close