Toliko malo koriste gotovinu da to već brine središnju banku

Autor: Tomislav Pili , 04. svibanj 2018. u 07:30
Švedska je najizgledniji kandidat za prvo bezgotovinsko društvo, Fotolia

Guverner je istaknuo je kako će potpuno bezgotovinsko društvo dovesti do malog broja komercijalnih tvrtki odgovornih za cjelokupni platni sustav zemlje.

Šveđani toliko malo koriste gotovinu da to već brine središnju banku. Prema istraživanju Riksbank koje prenosi CNBC, 85 posto građana Švedske ima pristup internetskom bankarstvu, a više ih ima pristup kartičnom plaćanju nego gotovini.

Rapidni nestanak

Odvojeno istraživanje tvrtke Capgemini i francuske banke BNP Paribas pokazuje kako se tek dva posto ukupne vrijednosti platnih transakcija u Švedskoj sastoji od gotovine, a očekuje se da do 2020. ta vrijednost padne na manje od pola posto. Zaokret Šveđana prema bezgotovinskom palaćanju poprimio je takve razmjere da je Riksbank morala upozoriti na posljedice rapidnog nestanka gotovine.

 

85posto

Šveđana koristi internetsko bankarstvo

Guverner Stefan Ingves istaknuo je kako će potpuno bezgotovinsko društvo dovesti do malog broja komercijalnih tvrtki odgovornih za cjelokupni platni sustav zemlje. To bi mogao biti problem u slučaju krizne situacije kada gotovina opet “dobiva na cijeni”. Drugi je problem što u Švedskoj postoje skupine stanovništva koje imaju slab pristup infrastrukturi za bezgotovinska plaćanja ili ga jednostavno – ne žele.

Odbijanje banaka

Tu prije svega spadaju izbjeglice i umirovljenici, ističe za CNBC zamjenica guvernera Cecilia Skingsley. Višestranački parlamentarni odbor trenutno razmatra da li se zakonski može prisiliti banke da pružaju gotovinske transakcije za klijente koji to žele. Naime, sve više švedskih banaka napušta manipulaciju gotovinom zbog slabe potražnje.

Cecilia Skingsley upozorava kako je švedska kruna zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji i svatko je obvezan prihvatiti je u platnim transakcijama. “Švedska je zasigurno kandidat za prvo bezgotovinsko društvo, ali nitko ne zna što nosi budućnost. Kao središnja banka trebamo biti spremni ispunjavati naš zadatak u održavanju platnog sustava”, kaže Skingsley.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sjebati internet – treba proglasiti tetorističkim činom…… / inače, kako ćemo do novaca?(

To društvo ulazi u veliki rizik da im država potpuno kontrolira financije. Npr blokiraju ti račun i možeš krepat od gladi

New Report

Close