Sve manja razlika u prinosu nagovještava skoru recesiju

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell/REUTERS Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell/REUTERS

Putanja krivulje u posljednje vrijeme upućuje na moguće jačanje rizika pada gospodarstva, smatra Fed.

Smanjivanje razlike u troškovima kratkoročnog i dugoročnog zaduživanja možda signalizira pojačani rizik recesije u Sjedinjenim Državama, upozorili su analitičari ureda američke središnje banke (Fed) u San Franciscu.

Istraživanje se temelji na analizi razlike u prinosima na tromjesečne trezorske zapise i onih na 10-godišnje obveznice, koja se smanjila u proteklim mjesecima, kao i ostali pokazatelji odnosa između prinosa na kratkoročne i dugoročne dužničke papire.

Valjani razlog 
Nekoliko Fedovih dužnosnika istaknulo je smanjivanje te razlike kao valjani razlog za prekid ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u, podsjećajući da je rast prinosa na kratkoročne dužničke papire iznad razine onih na dugoročne obveznice u prošlosti u pravilu bio vjesnik recesije. Istraživanje objavljeno u najnovijem ekonomskom biltenu Fedova ureda u San Franciscu nadovezuje se na takva mišljenja.

 

0,75 postotna

boda iznosi razlika u prinosima na dužničke vrijednosnice

"S obzirom na njezinu dokazanu vrijednost kada je u pitanju predviđanje recesije, putanja krivulje prinosa u posljednje vrijeme upućuje na zaključak o mogućem jačanju rizika recesije", napisali su Fedovi analitičari Michael Bauer i Thomas Mertens. Dodaju ipak da "izravnavanje krivulje ne predstavlja znak skorašnje recesije" budući da je razlika u prinosima na dugoročne dužničke papire u odnosu na one kratkoročne možda smanjena ali su oni na dugoročne papire još uvijek viši. U ponedjeljak je prinos na 10-godišnje američke državne obveznice bio oko tri četvrtine postotnog boda viši od prinosa na trezorske zapise s rokom dospijeća od tri mjeseca.

To je dobrano iznad negativne vrijednosti koja bi bila stvarni signal recesije, napisali su Fedovi analitičari.

Podizanje u tri navrata 
Očekuje se da će američka središnja banka nastaviti podizati ključne kamatne stope još bar idućih nekoliko tromjesečja, iako tržišta očekuju da će ih iduće godine podići samo jednom. Fedovi dužnosnici predviđaju da će ih podizati u tri navrata. Ostali analitičari, kako Fedovi tako i oni u financijskim institucijama s Wall Streeta, upozoravaju pak da je gomilanje obveznica u bilanci američke središnje banke - ali i središnjih banaka ostalih zemalja svijeta - nakon globalne financijske krize razlog koji bi mogao dovesti u pitanje valjanost krivulje prinosa u funkciji pouzdanog signala recesije.

Stoga je njihovo mišljenje da bi taj podatak trebalo uzeti sa "zrnom soli". Postoji mogućnost da su razlog pada prinosa na dugoročne dužničke papire veliki portfelji obveznica, upozoravaju analitičari. Mogući je razlog pada i sklonost ulagača američkim dužničkim papirima, koje smatraju sigurnom imovinom. To možda smanjuje pouzdanost krivulje prinosa kada je u pitanju predviđanje recesije. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!