Stižu ulaganja od 400 milijardi eura

Foto: Reuters Foto: Reuters

Svibanjski podaci ukazuju da je iznos financiranja na temelju sporazuma odobrenih u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja doseže 73,8 milijardi eura što uključuje svih 28 članica Europske unije.

Europskim fondom za strateška ulaganja, poznatijim kao Junckerov fond koji je u osnovi plana ulaganja za Europu aktualnog predsjenika Europske komisije Jean-Claude Junckera, očekuje se poticanje 398,6 milijardi eura ulaganja.

Najnoviji je to podatak objavljen nakon sastanka Upravnog vijeća Europske investicijske banke (EIB) koja je zadužena za provedbu tog plana.

Svibanjski podaci ukazuju da je iznos financiranja na temelju sporazuma odobrenih u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja doseže 73,8 milijardi eura što uključuje svih 28 članica Europske unije.

U Bruxellesu očekuju da će zahvaljujući njima približno 949.000 malih i srednje velikih poduzeća trebalo dobiti olakšan pristup financiranju.

Najviše ulaganja u odnosu na BDP ostvarilo je pet zemalja: Grčka, Estonija, Bugarska, Portugal i Latvija.

U Hrvatskoj je, primjerice, Valamar je uz EIB-ovih 16 milijuna eura financirao Girandella resort u Rapcu, a HEP sa 150 milijuna eura gradi kombinirano kogeneracijsko postrojenje u Zagrebu.

EIB je ukupno odobrio 54,3 milijarde eura linija za financiranje infrastrukturnih i inovacijskih projekata čime bi se trebalo potaknuti 249,7 milijardi ulaganja.

Europski investicijski fond (EIF), dio grupe EIB-a, odobrio je sporazume s bankama i fondovima o financiranju za male i srednje tvrtke od 19,5 milijardi eura što bi trebalo potaknuti 148,9  milijardi dodatnih ulaganja.

Komentari (2)
  • purCo
    purCo 13:11 21.5.2019.

    nama neka daju samo za Badel i to je to

  • jorgen
    jorgen 10:38 21.5.2019.

    Ne stižu ulaganja od 400 milijardi eura (kao što se u naslovu nastoji marketinški prodati Juncker i ekipa), nego se sa 73 milijarde pokušava motivirati poslovne subjekte na zaduživanje u svrhu ulaganja, što je velika razlika. Niti će se doseći 400 milijardi, niti je to nužno dobra vijest za sve zaduženije države i pojedince.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!