Riječki JGL prikuplja novac za refinanciranje dugova

Autor: Marija Crnjak , 09. prosinac 2015. u 22:01
JGL-u u lipnju iduće godine na naplatu stiže 140 milijuna kuna obveznica/Goran Kovačić/PIXSELL

Minimalni iznos uplate je 100.000 eura, a konačni prinos i cijena obveznica utvrđit će se 17. prosinca.

Riječka farmaceutska kompanija Jadran Galenski Laboratorij objavila je u srijedu  poziv ulagateljima na upis korporativnih kunskih obveznica društva u ciljanom iznosu od 200 milijuna kuna, s dospijećem 2020. godine. Kompanija, koja je u ovoj godini završila kapitalna ulaganja u nove pogone i akvizicije van zemlje, time će dijelom refinancirati stare obveznice u iznosu od 140 milijuna kuna koje dospijevaju na naplatu u lipnju iduće godine.

Minimalni iznos uplate po ulagatelju u inicijalnoj ponudi je 100.000 eura, a glavnica će se otplatiti jednokratno po dospijeću. Kako stoji u objavi, konačni prinos, kamatna stopa i cijena novih obveznica bit će utvrđeni 17. prosinca, a imateljima postojećih obveznica tijekom razdoblja upisa ponuđena je mogućnost zamjene za nove obveznice. Kako je poznato, kompanija je ove godine ostvarila jednu od najvećih domaćih investicija izgradnjom pogona Pharma Valley.

 

361milijun

kuna uložio je JGL ove godine u pogone Pharma Valley

Projekt vrijedan 361 milijun kuna ujedno je najveća investicija u 24-godišnjoj povijesti JGL-a i jedno od većih ovogodišnjih ulaganja u Hrvatskoj koji je većim dijelom financiran je kreditom HBOR-a. Predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani ljetos je prilikom otvaranja tvornice istaknuo kako žele biti vodeći u području razvoja i proizvodnje lijekova za osjetila, kapi za nos i kapi za oči, odnosno u korištenju morske vode za zdravlje. Za to je bila nužna vrhunska tehnološka opremljenost koja je osigurana investicijom.

JGL do kraja godine planira završiti projekt pokretanja proizvodnje u Srbiji nakon akvizicije BG Pharma 2013. JGL danas izvozi u 35 zemalja svijeta te zapošljava gotovo tisuću radnika, dok je u novom pogonu otvoreno još 100 radnih mjesta.

Tvrtka je ovog proljeća predstavila i svoju tvrtku kćer Adrialab u čiji je proizvodni pogon uloženo 15 milijuna kuna, a proizvodnju temelji na spektru tradicionalnih JGL-ovih proizvoda među kojima su brendovi Dječja mast, linija proizvoda kozmetike i čajeva Holyplant, proizvoda za higijenu nosne šupljine Nasine i drugih.Ukupni prihod grupe (JGL i Pablo ljekarne) u 2014. je dosegnuo 106,6 milijuna eura, a prihodi od prodaje na inozemnim tržištima iznosili su 53,6 milijuna eura, pri čemu izvoz čini 72,50 posto prometa.

Komentari (2)
Pogledajte sve

to je ona superuspjesna kokosarska sdpeova firma iz rijeke koja ima glavni proizvod slanu morsku vodu u malom pakiranju. Imaju vece dugove nego sto im je prihod.

Prekreditirali su se ….? nisu jedini…

New Report

Close