PZU zainteresiran za Triglav, cijena i do 800 mil. €

Autor: Ana Blašković , 22. srpanj 2013. u 20:30
Triglav ima razgranatu mrežu u regiji/T. Tadić/PD/PIXSELL

Kupnjom slovenske Zavarovalnice Triglav poljski osiguravatelj jednim potezom ušao bi na sedam regionalnih tržišta na kojima je konkurencija znatno slabija nego u srednjoj Europi koju su već ‘podijelili’ veliki igrači.

Poljski osiguravatelj PZU, koji je već najavio sudjelovanje u utrci za Croatia osiguranje, zainteresiran je za kupnju slovenske Zavarovalnice Triglav.

"Imali smo službeni sastanak s ministrom financija, na kojem smo pokazali svoj interes za Triglav. Nismo razgovarali o samoj transakciji, sada čekamo da se počne provoditi proces na transparentan način", potvrdio je poljski osiguravatelj slovenskom dnevniku Finance. Prodaja Triglava bila je jedna od tema razgovora prilikom posjeta slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca Poljskoj, a najranije bi proces prodaje navodno mogao krenuti najesen. Analitičari vjeruju da bi u tom slučaju država vjerojatno raspisala međunarodni natječaj na kojem bi se testirao interes potencijalnih kupaca. Neslužbeno PZU iskazuje interes za Triglav još od 2008., no ključna prepreka za preuzimanje bila je nevoljkost susjedne države da proda svoje dionice.

 

884milijuna

eura iznosila je premija Triglava u posljednjih godinu dana

Cijena dionice Triglava na Ljubljanskoj burzi popela se na 18,2 eura, no analitičari ne smatraju da odražava stvarnu vrijednost kompanije u ovom trenutku zbog skromnih prometa. Cijena bi u preuzimanju mogla dosegnuti oko 800 milijuna eura. PZU za akviziciju ima spremno više od stotinu milijuna eura gotovine, a za ostatak bi osigurali financiranje od banaka. Prisiljena na drastičnu fiskalnu konsolidaciju, slovenska Vlada razmatra privatizaciju 15 državnih tvrtki. Među njima su Telekom Slovenije, avioprijevoznik Adria Airways, Aerodrom Ljubljana, ali zasad ne i Zavarovalnica Triglav premda se o prodaji neveliko nagađa. Iz Vlade su poručili da je Erjavec u Poljskoj poručio da je proces prodaje započeo u pet tvrtki te da će se prodaja nastaviti i dalje. Postupak privatizacije državnih tvrtki nastavit će se najesen kada bi se trebale usvojiti privatizacijske strategije za sve tvrtke u kojima udio ima država. Budući da je PZU vodeći osiguravatelj na poljskom tržištu, daljnji rast može ostvariti samo širenjem poslovanja.

Na tržištu srednje i istočne Europe već su prisutni vodeći regionalni igrači poput Allianza, Generalija, Viennainsurancea pa prilike otvara najavljeni val privatizacija na u jugoistočnoj Europi i Balkanu. Za razliku od srednje Europe koja je prirodno tržište za iskorak PZU-u, konkurencija na Balkanu je bitno slabija jer su lokalnim tržištima osiguranja dominiraju velike državne tvrtke, pišu Finance. Kupnjom Triglava PZU bi jednim potezom ušao na sedam tržišta. U Sloveniji i Crnoj Gori vodeći je osiguravatelj, a značajno je prisutan i na ostalim tržištima osim Češke gdje ima manje od jedan posto udjela. U posljednjih godinu dana PZU je ostvario 3,9 milijardi eura prihoda od premije i 785 milijuna eura neto dobiti. Istodobno, premija Triglava je iznosila 884 milijuna eura i 72 milijuna eura dobiti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close