Promjena cijena strogo se nadzire

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 04. travanj 2018. u 22:00
Inflacija u zemljama koje su uvele euro povećana za 0,2 do 0,3 posto/FOTOLIA

Uvedeni mehanizmi kontrole.

Iako se s uvođenjem eura povezuje nagli porast cijena većine roba i usluga, prema dostupnim ekonomskim analizama situacija i nije toliko dramatična prvenstveno jer je na osnovu zemalja u našem okruženju koje su tom valutom odavna zamijenile svoju nacionalnu, nastale određene mjere predostrožnosti.

Kako se pokazalo, najčešći otkriveni nedostatci bili su nenavođenje cijena u dvije valute ili netočno zaokruživanje cijena, ali danas su na raspolaganju mehanizmi praćenja postupka konverzije koji podrazumijevaju dvojno isticanje cijena u trgovinama prvih nekoliko mjeseci od uvođenja eura što bi trebalo trgovce odgovoriti od tzv. "zaokruživanja" cijena na višu decimalu, kao i mjere za poticanje poduzeća na ispravno određivanje cijena. 

Kod potencijalnih negativnih posljedica uvođenja eura, među prvima se navodi negativan psihološki efekt jer će umjesto do sadašnjih nekoliko tisuća kuna na račun sjedati plaća izražena u stotinama eura. Na tu se pojavu može očekivano nastaviti i pad potrošnje, upozorila je u jednom od intervjua i Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Gledajući primjere zemalja koje su uvele euro, rast cijena uslijed konverzije zabilježen je u uslužnom sektoru, konkretno odlascima u restorane i kafiće pri čemu je ta pojava najizraženija bila u Nizozemskoj (3,5%), Njemačkoj (2,2%) i Finskoj (2%).

 

3,5 posto

rasle su cijene u uslužnom sektoru u Nizozemskoj nakon uvođenja eura

Ukratko, utjecaj konverzije iz nacionalne valute u euro na rast potrošačkih cijena u zemljama europodručja u najvećem je broju slučajeva bio slab i jednokratan i većinom se odnosio na ugostiteljske i kulturne te rekreativne usluge. Kako je Vlada RH u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) objavila u brošuri Euro u Hrvatskoj, učinak zamjene nacionalnih valuta u euro na rast potrošačkih cijena u pravilu je u državama koje su uvele euro bio vrlo blag te je inflacija bila povećana za 0,2 do 0,3 posto.

Govoreći o prednostima uvođenja eura, najizraženije je uklanjanje formalnih prepreka. Tako portal Europske unije europa.eu navodi da uz postojanje zajedničke valute prekogranična plaćanja stoje puno manje ili su besplatna, a k tome potrošači i poduzeća mogu lakše usporediti cijene što potiče poduzeća da korigiraju svoje visoke cijene. Uvođenje eura bi, stoga, moglo imati i pozitivne implikacije na povećanje turističke atraktivnosti kao i prosječne potrošnje gostiju.  

Komentirajte prvi

New Report

Close