Preko Zabe dobivaju dio “kolača” od pola milijarde eura

Autor: Darko Bičak , 08. svibanj 2018. u 08:01
Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Europski investicijski fond i UniCredit dogovorili suradnju u osiguranju povoljnih uvjeta financiranja.

Hrvatski mali i srednji poduzetnici će putem Zagrebačke banke moći dobiti barem dio kolača povoljnih financijskih sredstava i garancija od ukupno 500 milijuna eura koliko je namijenjeno čitavoj regiji.

Velik interes

Naime, Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit, u čijem sastavu posluje i Zaba, potpisali su jučer ugovor kojim se povećavaju sredstva dostupna u okviru instrumenta InnovFin SME Guarantee sa inicijalnih160 milijun eura za dodanih 360 milijuna. Cilj je da se inovativnim tvrtkama u osam zemalja regije omogući veća dostupnost financiranja.

Kako ističu u Zabi, ovaj ugovor omogućit će UniCreditu da, putem svojih banaka i leasing društava, tvrtkama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji omogući pristup dodatnim kreditnim sredstvima, koja će ukupno dosegnuti i do pola milijarde eura.

 

160milijuna eura

iznosio je inicijalni iznos kredita i garancija za tvrtke u regiji

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kažu u Zabi, imat će potporu jamstva koje daje EIF uz potporu okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020, dok će ugovori o jamstvu s bankama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj imati potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU). Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost je komentirao da je zemljopisni doseg EFSU-a od je izuzetne važnosti te će od ugovora potpisanog s UniCreditom imati koristi šest država članica EU iz središnje i istočne Europe.

Veća konkurentnost

“Mala i srednja poduzeća u tim državama članicama, kao i u dvjema susjednim državama, sad imaju mogućnost zatražiti kredit od UniCredita uz jamstvo iz proračuna EU kako bi pokrenuli i proširili svoje poslovanje”, kazao je Katainen.

Carlo Vivaldi, direktor UniCredita za poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi, rekao je da zahvaljujući povećanju ovog krovnog instrumenta, ova banka sad može u još većoj mjeri podržati razvoj inovativnih malih i srednjih poduzeća u državama u kojima posluje, osiguravajući im veću dostupnost financiranja i time potičući lokalna gospodarstva. Potpisivanju je prisustvovao i Pier Luigi Gilibert, izvršni direktor EIF-a koji je istaknuo da će, uz povećanje kreditnih sredstava osigurano najavljenim krovnim ugovorom, više od 500 inovativnih 
malih i srednjih poduzeća uživati pogodnosti novih mogućnosti financiranja koje će UniCredit omogućiti u osam država putem svojih 13 
podružnica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

koja je to regija u koju mi spadama a financira ju EU?
ako netko zna koje su to zemlje “regije” jos u kolu?

New Report

Close