Poslodavac isplaćuje naknade, HZZO vraća sredstva nakon 45 dana

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2011. u 22:00

Od početka ove godine poslovi koje je obavljao Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu prebačeni su u domenu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranja

U skladu s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, zbog prestanka važenja Zakona o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu, poslove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu, preuzima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje od 1. siječnja 2011. U okviru prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti osiguravaju se: mjere specifične zdravstvene zaštite radnika sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prava za slučaj priznate ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti i to pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na novčane naknade.

Što je ozljeda
Ozljedom na radu smatraju se ozljeda izazvana neposrednim i kratkotrajnim mehaničkim, fizikalnim ili kemijskim djelovanjem te ozljeda prouzročena naglim promjenama položaja tijela, iznenadnim opterećenjem tijela ili drugim promjenama fiziološkog stanja organizma, ako je uzročno vezana uz obavljanje poslova, odnosno djelatnosti na osnovi koje je ozlijeđena osoba osigurana u obveznom zdravstvenom osiguranju; te bolest koja je nastala izravno i isključivo kao posljedica nesretnog slučaja ili više sile za vrijeme rada, odnosno obavljanja djelatnosti ili u vezi s obavljanjem te djelatnosti na osnovi koje je osigurana osoba osigurana u obveznom zdravstvenom osiguranju.Ozljeda na radu je također ozljeda, nastala na način iz točke 1. članka Zakona, koju osigurana osoba zadobije na redovitom putu od stana do mjesta rada i obratno te na putu poduzetom radi stupanja na posao koji joj je osiguran, odnosno na posao na osnovi kojeg je osigurana u obveznom zdravstvenom osiguranju; te ozljeda, odnosno bolest iz točke 1. i 2. ovoga članka koja nastane kod osigurane osobe koja je za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti osigurana u određenim okolnostima.Pravo na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za slučaj priznate ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti ostvaruje se u cijelosti na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Pravo na novčane naknade obuhvaća naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad uzrokovane priznatom ozljedom na radu, odnosno profesionalnom bolešću, naknadu troškova prijevoza u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja je posljedica priznate ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti, te naknadu pogrebnih troškova u slučaju smrti osigurane osobe ako je smrt neposredna posljedica priznate ozljede na radu odnosno profesionale bolesti.

Privremena nesposobnost
Osiguraniku za vrijeme privremene nesposobnosti za rad pripada pravo na naknadu plaće ako je: privremeno nesposoban za rad zbog priznate ozljede na radu odnosno profesionalne bolesti, privremenu nesposobnost za rad zbog određenog lječenja ili medicinskog ispitivanja koje se ne može obaviti izvan radnog vremena osiguranika, i ako je izoliran kao kliconoša.

Uplata pa povrat
Naknada plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad pripada osiguranicima prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju od prvog dana privremene nesposobnosti za rad na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a ima je pravo ostvariti sve dok izabrani doktor medicine ne utvrdi da je sposoban za rad. Naknadu plaće obračunava i isplaćuje osiguraniku iz svojih sredstava poslodavac, a sredstva koja je poslodavac isplatio osiguraniku HZZO je obavezan vratiti poslodavcu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat. Naknada plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad pripada osiguraniku od prvog dana nesposobnosti u visini 100 posto od osnovice za naknadu bez primjene utvrđenog najvišeg iznosa.

Profesionalne bolesti

Kad uvjeti rada dovedu do problema
Profesionalne bolesti su bolesti izazvane dužim neposrednim utjecajem procesa rada i uvjeta rada na određenim poslovima. Lista profesionalnih bolesti i poslova na kojima se te liste bolesti javljaju utvrđene su posebnim zakonom. Pravo na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za slučaj priznate ozljede na radu te profesionalne bolesti obuhvaća pravo na rimarnu zdravstvenu zaštitu, specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, bolničku zdravstvenu zaštitu, pravo na korištenje lijekova, pravo na dentalno-protetsku pomoć, pravo na ortopedska i druga pomagala, pravo na zdravstvenu zaštitu u inozemstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close