Porez na financijske transakcije želi 11 zemalja EU

Autor: Marina Biluš , 24. siječanj 2013. u 21:00
Stopa poreza za trgovanje dionicama i obveznicama iznosila bi 0,1 posto/FOTOLIA

Propao je naum da mjera zahvati cijelu Uniju, V. Britanija i još 15 članica odbilo.

Europska komisija samo je djelomično uspjela u naumu da na načelnoj razini porez na financijske trasakcije obuhvati cijelu Uniju.

Ministri financija na briselskom su sastanku u utorak poslijepodne dali zeleno svjetlo za tu inicijativu, ali prihvatilo ju je svega jedanaest članica Europske unije – Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Portugal, Austrija, Grčka, Slovačka, Estonija i Slovenija. Očekivana odbijenica prijedloga stigla je od Britanaca, a njihov primjer slijedilo je 15  drugih zemalja. Otpor Velike Britanije malo je koga začudio, ta se zemlja ovoj vrsti poreza protivi od prvog dana kada je on predložen na europskoj razini. Britanci su, uostalom, još davno prvi iznijeli argument kojim se sada služe i ostali protivnici ove ideje, a on počiva na stavu da porez na financijske transakcije neće imati nikakvog smisla ne uvede li se na globalnoj razini, već će samo protjerati investitore iz Europe u Sjedinjene Američke Države ili Aziju.

No unatoč takvom, u velikoj mjeri opravdanom strahu, glavni inicijatori novog nameta – Njemačka i Francuska uspjeli su, piše The Wall Street Journal, uvjeriti devet drugih država da glasuju "za". "Ovo je prekretnica u europskoj i globalnoj poreznoj povijesti", oduševljeno je nakon sastanka ministara financija komentirao EU povjerenik za poreznu politiku Algirdas Sementa napominjući kako će se porez na financijske transakcije primijeniti na regionalnoj razini. Iako konkretnog ugovora još nema, dosad je objavljeno da bi stopa poreza za trgovanje dionicama i obveznicama iznosila 0,1 posto, dok bi kod derivata bila 0,01 posto. Koliko će se novca prikupiti novim porezom nitko ne može precizirati, ali prema procjenama Europske komisije moglo bi se raditi o 57 milijardi eura godišnje. Zasad nije odlučeno ni na što će se prikupljeni euri trošiti, ali prevladava stav da je najkorisnije njima puniti "kasu" iz koje će se u budućnosti financirati eventualni paketi pomoći za spas financijski pokleklih europskih država. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Samo da nadodam, neke zemlje su razmisljale da snize nesto drugo u razini prihoda od ovog poreza, iako su oni jako mali. Neki utjecaj bi mogao biti na high frequency trading, ali malo.

Inace, UK, koja se protivi ovome, ima svoj tax vec dugo… 0.5% na sve dionicke transakcije. Pa ipak, ne samo da se London razvio, nego je najvece takvo trziste.
Prihodi od ovog u UK su mizerni, a ovdje ce biti jos manji.


Još jedan porez. Svaka čast EU komisiji. Znaju posao. :-)) Samo ne znam koji će pozitivan efekt od toga biti. Tako su mogli podići pdv za 1% u svim državama i dobiti sličan rezultata.

Nostraduru, nece biti nikakvog posebnog efekta. Ovaj potez je vise simbolican… stopa tog poreza je mala pa nista od toga. Ovo je samo vise kao neka simbolika… sto se tice pdva, povecanje od 1% bi dalo mnogo vise. Dakle, ovo je vise neka politika nego ista drugo. Osim toga, dio tog poreza ce se prevaliti na potrosace, ali to je stvarno tako malo, da uopce nema smisla baviti se time.

Još jedan porez. Svaka čast EU komisiji. Znaju posao. :-)) Samo ne znam koji će pozitivan efekt od toga biti. Tako su mogli podići pdv za 1% u svim državama i dobiti sličan rezultata.

New Report

Close