Pomoć će zatražiti ‘pro forma’ kako bi pokrenuli akciju ECB-a?

Autor: Marina Biluš , 16. listopad 2012. u 22:00
Španjolski premijer Mariano Rajoy

Taktika o kojoj se navodno razmišlja puna je nejasnoća, nije jasno kako vlada planira izbjeći stroge uvjete koje je najavio Mario Draghi.

Španjolska je vlada navodno smislila model koji bi joj zajamčio pad troškova zaduživanja bez izravnoga korištenja novca europskoga kriznog fonda. Iako je upitno je li manevar o kojem razmišlja premijer Mariano Rajoy uopće izvediv u praksi, Financial Times od svojih je izvora s vrha grčke vlasti doznao o čemu je riječ. Neimenovani dužnosnik ministarstva gospodarstva prenio im je da se razmišlja o tome da zemlja zatraži pomoć preko kreditne linije Europskoga stabilizacijskog mehanizma (ESM). No kako on tvrdi, vlada u Madridu taj novac uopće ne bi koristila, već bi zahtjev ESM-u uputila tek "pro forma".

Varga za guvernera

Takav potez "odradio" bi se zapravo samo da bi se pokrenula akcija Europske središnje banke u vidu kupnje državnih obveznica. Naime, najavivši taj program, ECB je kao uvjet postavio upravo to da pojedina država službeno zatraži pomoć ESM-a. Tek nakon toga moguće je krenuti s kupnjom njezinih obveznica što za cilj ima smanjivanje troškova zaduživanja. No dužnosnik koji je razgovarao s novinarima FT-a kaže da Madrid računa i na to da bi i sam formalni zahtjev za pomoći mogao dovesti do pada prinosa na obveznice."Zatražimo li program pomoći, ECB na kraju možda neće morati kupiti ni jednu obveznicu", kaže napominjući kako takav program ne bi nimalo nalikovao onima koji su provođeni u slučaju Grčke, Irske i Portugala. Ruku na srce, ovakva taktika puna je nejasnoća. Istina je da ECB program kupnje obveznica uvjetuje traženjem pomoći ESM-a, no tu priča ne završava. Europski guverner Mario Draghi dao je do znanja da takav model za sobom "povlači" stroge uvjete na koje će morati pristati zemlja koja aplicira za pomoć. Teško je, dakle, da jedno ide bez drugog, odnosno da je moguće tek "reda radi" zatražiti novac, a ne uzeti ga kako bi se izbjegle reforme.

Možda su otkrili 'rupu'

No tko zna. Budući da se iza zatvorenih vrata u Bruxellesu sa Španjolcima već dugo pregovara o uvjetima "bailoutua", možda je pronađena neka "rupa" koja toj zemlji omogućava da se odradi manevar o kojem piše Financial Times. Možda će se nešto više doznati nakon europskog sastanka na vrhu koji sutra počinje u Bruxellesu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close