OTP leasing u lovu na kupce Suzuki vozila

Autor: Ana Blašković , 26. rujan 2016. u 22:01
Renata Pondeljak, predsjednica Uprave OTP leasinga/Saša Ćetković

OTP leasing potpisao je sporazum s Magyar Suzuki Corp. o suradnji s trgovcima Suzuki vozila u Hrvatskoj.

Nakon što je godinama bilo u padu, a s njega nestali neki od najvećih igrača, leasing tržište konačno bilježi značajniji rast.

U drugom kvartalu on je iznosio 34 posto, a iako daleko od pretkriznih rekorda kad se godišnje na njemu vrtilo dvije milijarde eura, na krilima oporavka portfelj slobodnih klijenata svakodnevno raste i zaoštrava konkurenciju. OTP leasing nedavno je potpisao sporazum o strateškom partnerstvu s Magyar Suzuki Corporationom, europskim ogrankom japanske korporacije, temeljem kojeg će uspostaviti bliža suradnja sa trgovcima Suzuki vozila u Hrvatskoj. 

Strateška suradnja
"U skladu s posebnim uvjetima dogovorenim unutar sporazuma, s jedne strane ćemo financirati njihove potrebe, a s druge strane formirati posebnu ponudu za kupce Suzuki vozila", najavila je predsjednica Uprave Renata Pondeljak. OTP leasing iz tržišnih preslagivanja je izašao kao četvrta tvrtka nakon Erste&Steiermärkische S-leasinga, UniCredita i Porschea. Posljednjeg dana lipnja OTP leasing bilježi 1958 novosklopljenih ugovora, gotovo 700 više više nego u istom razdoblju lani.

 

Pondeljak

Potencijala za brži rast ima, no prepreka su nedorečeni zakoni.

Vrijednost novih ugovora istodobno porasla je za 114 posto na 51,2 milijuna eura. Usko isprepleteno s ekonomskom aktivnošću, tržište leasinga prije krize dosezala je pet posto vriednosti ukupne financijske industrije u Hrvatskoj, da bi u prvoj godini recesije pala za polovicu, a naredne godine za još trećinu. Oporavak u 2016. prvi je primjetni uzlazni trend, no on bi mogao biti dugotrajan budući da je prodaja automobila, koji se najviše financiraju tim instrumentom, danas na polovice razina iz 2008. 

Zakonska ograničenja
Potencijala za brži rast i ekspanziju ima, no tome su i dalje prepreka nedorečeni zakoni, posebno onaj o porezu na dodanu vrijednost koji je za leasing kuće među ključnim propisima. Jedan u nizu problema je što regulativa leasing kuće malo tretira kao trgovce, a malo kao financijske institucije. Tako se kod isteka trajanja ugovora prilikom povrata, primjerice osobnog automobila, javlja problem ponovnog naplate PDV-a kad je kupac fizička osoba.

Nejasnoća je niz, od primjerice, tretiranja poreza na motorna vozila do toga da država traži da sam leasing uplati trošarine na gorivo ako korisnik financiranja bude uhvaćen u nelegalnom 'točenju' plavog dizela jer Zakon o trošarinama nije usklađen sa krovim propisom o funkcioniranju leasing društava. Upravo se zato na relaciji Udruge leasing društava i Ministarstvo financija, intenzivno radi na tome da se propisi međusobno usklade, a nejasnoće otklone. Dogodi li se to, leasing za fizičke osobe bi mogao postati jednostavniji i pristupačniji jer bi se otklonio dio trenutnih rizika za društva, nada se Pondeljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close