Osječka Slavonska banka i službeno se pripaja Hypo banci

Autor: Ivana Barišić , 20. lipanj 2008. u 06:30

Hypo banka, koja je do sada bila jedini dioničar Slavonske, postat će njezinim vlasnikom zamjenom dionica

Pripajanje Slavonske banke iz Osijeka Hypo banci u četvrtak je formalno potvrđeno na izvanrednim glavnim skupštinama obiju bankarskih kuća. Sam postupak fuzioniranja, kako je već prije poručivano, trebao bi se okončati početkom iduće, 2009. godine. Do tada bi se cjelokupna imovina Slavonske banke trebala prenijeti na Hypo banku bez provođenja postupka likvidacije, dok bi Hypo banka istodobno postala pravni sljednik pripojene banke.

Zamjena dionica
Predviđeno je da se fuzioniranje obavi zamjenom dionica čime bi Hypo banka povećala svoj temeljni kapital sa 4,2 na 5,96 milijardi kuna. Hypo banka, koja je do sada bila jedini dioničar Slavonske banke, postat će njezinim vlasnikom zamjenom dionica u omjeru 1:0,397, odnosno u zamjenu za 978.377 redovnih dionica Slavonske Hypo banka će izdati 388.415 redovnih dionica nominalne vrijednosti od 4000 kuna po dionici. Omjer zamjene povlaštenih dionica bit će 1:0,550. Konkretnije, za 99.545 povlaštenih dionica Slavonske banke Hypo banka će izdati 54.749 povlaštenih dionica nominalne vrijednosti od 4000 kuna po dionici. Razlozi takva postupka leže u međusobnoj povezanosti dviju banaka, ali i uštede koje, kako se navelo u pozivu za Skupštinu objavljenom u Narodnim novinama, donose udruženo poslovanje posebno u području IT sustava, povećanju prihoda zbog jače kapitalne osnove i nastupa na tržištu. Otprije je već poznato kako se unatoč optimističnim brojkama uvođenjem novoga IT sustava u osječkoj banci stvorio višak zaposlenika posebice u back officeu gdje se obavljalo mnogo ručnih evidencija. Zbog procesa pripajanja najavljeno je ukidanje određenih službi koje više neće postojati, odnosno bit će centralizirane u Zagrebu. Osječki bankari pripremili su se zbog svega toga i za program zbrinjavanja. Najkvalitetniji će se djelatnici pokušati zadržati na način da se što više poslova, a koji se tehnički mogu obavljati u Osijeku, ovdje i dislociraju jer za to u Slavonskoj banci, poručuju, imaju mogućnosti.

Pozitivni efekti
Pri tome Osječani ukazuju i na manju cijenu radnoga mjesta za 10 do 20 posto. Prije svega će se, ipak, analizirati djelatnici koji ispunjavaju uvjete za odlazak u prijevremenu mirovinu. Pozitivni efekti toga procesa, smatraju u Hypo banci, nastat će kombinacijom iskustva Hypo Alpe-Adria Bank kao snažne banke u poslovanju s pravnim osobama, dok je s druge strane Slavonska banka kao najjača banka u poslovanju sa stanovništvom u regiji Slavonija. U Hypo banci također drže kako će se njihova zajednička sinergija ogledati u poboljšanoj efikasnosti i profitabilnosti, smanjenom operativnom riziku, optimizaciji procesa te poboljšanju u upravljanju likvidnošću i bilancom. Inače, Hypo banka je krajem prošle godine raspolagala aktivnom od 26,31 milijarde kuna što ju je dovelo na peto mjesto rang-liste domaćih banaka. Fuzioniranjem aktive Slavonske banke imovina će dosegnuti 36,772 milijarde kuna čime spojena banka po visini aktive s kraja prošle godine ne bi pretekla tada Raiffeisen banku koja je bila na četvrtome mjestu. Slavonska banka Osijek prošlu je godinu, naime, zaključila sa 84 milijuna kuna neto dobiti što je povećanje za 36 posto u odnosu na 2006. godinu. Ukupna aktiva ove banke tijekom 2007. rasla je za 18 posto, pa iznosi 10,5 milijardi kuna. Rast aktive i u protekloj godini bio je brži, kako su u prijašnjem priopćenju pristiglom iz Uprave te bankarske kuće koje je potpisao Ivan Mihaljević i Branka Štinc naveli, od prosječnog rasta hrvatskog bankarskog sustava čime je povećan tržišni udio Slavonske banke. U strukturi prihoda i nadalje dominiraju kamatni prihodi, dok su nekamatni rasli po stopi od 27 posto. Istodobno su ukupni krediti rasli 11 posto, ali je zadržan približno jednak odnos rasta u strukturi kredita odobrenih kako pravnim, tako i fizičkim osobama. Jačanjem tržišne pozicije znatno su porasli depoziti fizičkih osoba za 13 posto te sada iznose 2,4 milijarde kuna što su u Slavonskoj banci smatrali iznimnim uspjehom.

Odbijena tužba Jugobanke protiv Slatinske banke

Slatinska banka u četvrtak je obavijestila Zagrebačku burzu da je objavljena presuda Trgovačkog suda u Bjelovaru u njezinu korist kojom je kao neosnovan odbijen tužbeni zahtjev Jugobanke Beograd u stečaju. Da podsjetimo, Slatinska banka je 31. ožujka zaprimila tužbu od Jugobanke, pri čemu se od Slatinske banke potražuje 17 milijuna eura. Slatinska banka nastala je 1992. godine pretvaranjem tadašnje podružnice Jugobanke u Slatini u posebnu banku, odnosno nova je banka preuzela sredstva i obveze od te podružnice. Cijena dionice Slatinske banke u četvrtak je na Zagrebačkoj burzi do 12.07 sati iznosila 209 kuna što je povećanje za 4,47 posto u odnosu na posljednju cijenu od dana prije.

Komentirajte prvi

New Report

Close