Osiguravatelji ipak predahnuli, prvi put od 2008. godine

Autor: Ana Blašković , 28. kolovoz 2014. u 22:00
Liberalizacija cijena autoosiguranja pokrenula je rat cijenama između osiguravatelja/FOTOLIA

Industrija osiguranja lani je zaračunala ukupnu bruto premiju od 9,07 milijardi kuna, što je blagih, ali pozitivnih 36 milijuna kuna više nego 2012.

Industrija osiguranja prošle godine napokon je mogla odahnuti; urušavanje premije zaustavljeno je prvi put nakon izbijanja financijske krize 2008.

Osiguravatelji su prošle godine zaračunali ukupnu bruto premiju od 9,07 milijardi kuna, blagih, ali pozitivnih 36 milijuna kuna više nego godinu ranije.Ostvareni rezultat još je daleko od pretkriznih vremena u kojima je prihod od premije bio gotovo 600 milijuna kuna viši nego 2013. Najveći gubitnik prošle godine bilo je Croatia osiguranje, tržišni lider kojemu je država tada tražila kupca, a manje brinula o višegodišnjem osipanju tržišnog udjela. Croatia osiguranje zaračunala je 2,65 milijardi kuna bruto premije što je rezultat s kojim je tržišni prvak ima 28,9 posto udjela u premiji, no u godinu dana Croatia je istodobno ostala bez 80-ak milijuna kuna premije.Pad premije osjetili su i u Eurohercu koji je uprihodio 970 milijuna kuna, šest milijuna manje nego godine ranije.

Kao i Euroherc, Jadransko i Sunce osiguranje iz koncerna Agram ostvarili su niže premije, zajedno oko 53 milijuna kuna: Jadransko je imalo 625 milijuna kuna, a Sunce 116,6 milijuna kuna. Uspjeh koncerna popravlja jedino Agram životno s ostvarenih 2,3 milijuna kuna premije više, ukupno 205,6 milijuna kuna.Usprkos krizi zbog koje još i dalje velik broj ljudi smatra da je osiguranje luksuz, najveći konkurent Croatia osiguranja, Allianz bilježi dobre rezultate. S prošlom godinom Allianz može biti zadovoljan nakon ostvarenih 1,18 milijardi kuna premije, 90-ak milijuna kuna bolje nego prethodne godine.  I Generali ima dobar rezultat iza sebe sa 25 milijuna kuna većim prihodom koji je krajem godine dosegnuo 365,7 milijuna kuna, a Generali osvojio četiri posto tržišta.

Dominantna autoosiguranja
Najveći dio premije, više od 6,5 milijardi kuna, osiguravatelji su naplatili na temelju neživotnih osiguranja, a brojka Hrvatskog ureda za osiguranje ilustrira premijski pad od 0,6 posto u godinu dana. Od toga se 2,9 milijardi kuna odnosi na autoosiguranje i ta je  vrsta premije u godinu dana porasla za 1,3 posto. Pad premije neživotnih osiguranja najviše se dogodio u segmentu osiguranja jamstava i putnim osiguranjima.Segment životnih osiguranja u ukupnoj premiji nastavio je kontinuirani rast i dosegnuo 28 posto, odnosno 2,58 milijardi kuna do kraja prošlogodišnjeg prosinca.

6,5mlrd.

kuna premije osiguravajuće tvrtke naplatile su na temelju neživotnih osiguranja

Prvi izbor klijenata je klasično životno osiguranje na osnovi kojih je uplaćeno 2,2 milijarde kuna i ono čini četvrtinu ukupno uplaćene premije u Hrvatskoj. Najveći tržišni igrač u segmentu života, Allianz uprihodio je 471,4 milijuna kuna premije po uplaćenim policama. Dok za Allianz to znači 70-ak milijuna kuna više, Croatia je izgubila gotovo osam milijuna kuna u tom segmentu. Izgubljenu premiju imao je i treći najveći igrač Wiener osiguranje koji je u usporedbi s 285 milijuna u 2012. prošle godine zaračunao 15-ak milijuna kuna manje.Ipak, potez koji je najviše oblikovati tržišne trendove industrije osiguranja su prošle godine otvorena vrata liberalizaciji cijena autoosiguranja. Prvi korak u tom smjeru napravio je Generali, a nakon početnog osluškivanja tržišta, osiguravatelji su krenuli u cjenovni rat. On će u prva tri mjeseca ove godine rezultirati sa 60-ak milijuna kuna nižom premijom te gotovo 17.000 ugovorenih polica više, a neke procjene govore da će pad premije dosegnuti pola milijarde kuna do kraja 2014.

Regulatorna agencija Hanfa rat cijenama ocijenila je prvim koracima liberalizacije, pozdravljajući javno dostupne informacije o visini premije, mogućim popustima, dodatnim uslugama, kao i odlazak u prošlog priča o sumnjivim bonusima i popustima. Odgovor na pitanje do kada će padati premije, osim konkurencije, oblikovat će i regulator inzistiranjem da osiguravatelji formiraju dovoljno visoke premije da one budu dovoljne za pokriće svih obveza što će ovisiti o kretanju prometnih nesreća,već i o troškovima poslovanja osiguravajućih kuća zbog čega nije isključena konsolidacija portfelja manjih tržišnih igrača.

Nova pravila igre
Ipak, prošla je godina donijela tektonsku promjenu osiguravateljima nakon odluke države da tržišnog lider Croatia osiguranje prepusti privatnom vlasniku. Taj će potez formalno realiziran tek u 2014. oblikovati pravila igre u narednih nekoliko godina jer će privatni vlasnik, rovinjski Adris, raditi bespoštedno na zaustavljanju eroziju premije te Croatiju iz sinekure politički podrobnih kadrova vratiti u tržišnu utakmicu. U prvom koraku bit će to veliko pospremanje poslovanja, poput gašenja tvrtke kćeri Croatia Lloyda za reosiguranje, a potom iskorak na tržište regije, za početak u susjednu Sloveniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close