Novac iz američkih fondova prelijeva se u europske

Autor: Tomislav Pili , 26. veljača 2018. u 08:10
Već drugi uzastopni tjedan dionički fondovi koji ulažu u zapadnu Europu bilježe više uplata/FOTOLIA

Fondovi izloženi dionicama iz SAD-a pretrpjeli odljev od 2,4 milijarde dolara dok je u Europu stiglo tri milijarde.

Američke burze nadoknadile su dio snažnih gubitaka ostvarenih početkom mjeseca, ali i dalje investitori povlače novac iz investcijskih fondova izloženih dionicama iz SAD-a.

S druge strane, novac se počeo slijevati u europske fondove. Prema podacima EPFR Globala, u sedam dana do 21. veljače odljev iz američkih dioničkih fondova iznosio je 2,4 milijarde dolara, značajno usporivši u odnosu na 6,2 milijarde dolara povučenih tjedan ranije.

Zagazili u korekciju 
Podsjetimo, rekordnih 33 milijarde dolara "isparilo" je iz fondova izloženih Wall Streetu nakon što su vodeći tamošnji indeksi početkom veljače zagazili u korekciju od 10 posto u odnosu na rekordne vrijednosti. Međutim, investicijski fondovi usmjereni na dionice kompanija iz zapadne Europe bilježe priljev od tri milijarde dolara dok su fondovi koji ulažu u dionice iz cijelog svijeta privukli dodatnih 4,1 milijardu dolara.

 

22 mlrd.

dolara tijekom ove godine isparilo je iz američkih fondova

Ovo je već drugi uzastopni tjedan da "europski fondovi" bilježe priljev novca ulagača. Za ovu godinu američki fondovi ukupno bilježe odljev od 22 milijarde dolara dok su "Europljani" u plusu od 15 milijardi dolara. Prema mišljenju analitičara koje prenosi Bloomberg, mnoštvo je razloga zašto su europske dionice u ovom trenutku atraktivnije od američkih.

Vrednovanja su mnogo razumnija,a tu su i najizdašniji dividendni prinosi dok su prinosi na referentnu njemačku 10-godišnju obveznicu i dalje ispod jedan posto. Sve je to "ukrašeno" s rastućom ekonomijom eurozone te i dalje vrlo labavom monetarnom politikom koja se neće tako skoro zaoštriti. S druge strane, za tržište je već gotova stvar da će američka središnja banka idućeg mjeseca dodatno podignuti kamatne stope.

Prinosi razlog za oprez
Prinos na američke obveznice u petak je pao na 2,88 posto nakon što je sredinom tjedna dosegnuo 2,95 posto, najvišu razinu u posljednje četiri godine. "I dalje gledamo kako se prinosi uspinju. To je najveći razlog za oprez", kazala je za Financial Times Alexandra Coupe, direktorica u Paamcu. Američke su burze trgovinski petak otvorile rastom. Ipak, tjedan su zaključile s minusom od jedan posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close