‘Nekretnine su rizik za banke’

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2018. u 15:47
Zajmodavci ublažuju standarde kreditiranja/REUTERS

Njemački regulator razmatra povećanje .kapitala

Njemački financijski regulator Bafin zabrinut je zbog agresivnog bankovnog kreditiranja i mogao bi od banaka tražiti da formiraju dodatne rezerve kapitala kako bi se zaštitile od nekontroliranog kretanja cijena na tržištu nekretnina, prenosi Handelsblatt.

Cijene stambenih nekretnina rastu u cijeloj Njemačkoj, najviše u velikim gradovima, i to zbog priljeva stanovnika iz seoskih krajeva i zbog imigracije.

"Brine nas što neki zajmodavci nastupaju vrlo agresivno i što, u pojedinim slučajevima, ublažavaju standarde kreditiranja", izjavio je predsjednik bankovnog regulatora Felix Hufeld.

Najavio je da će Bafin pozorno pratiti ublažene uvjete kreditiranja budući da bi mogli prouzročiti velike probleme. "Pojave li se novi rizici, poput onih geopolitičkih ili urušavanja gospodarskih aktivnosti i cijena nekretnina, mogla bi nam zaprijetiti majka svih oluja", rekao je.

Njegovo upozorenje nadovezuje se na izvješće vodećih njemačkih ekonomskih instituta u kojem su prognoze rasta u ovoj godini snižene na 1,7 posto, uz upozorenje da bi eskalacija trgovinskih napetosti mogla izazvati veliku recesiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close