Najveći mirovinski fond u svijetu u prvom tromjesečju izgubio 50 milijardi dolara

Foto: GettyImages Foto: GettyImages

Japanski državni mirovinski fond (GPIF) objavio je u petak da je u prvom tromjesečju na ulaganjima u inozemstvu zabilježio gubitak od 5.500 milijardi jena (50 milijardi dolara) zbog pada cijena dionica u Japanu i inozemstvu pod utjecajem zabrinutosti zbog američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Gubitak u prvom ovogodišnjem tromjesečju četvrti je tromjesečni gubitak od listopada 2014. godine kada je najveći mirovinski fond u svijetu počeo usmjeravati veće iznose mirovinske štednje u kupnju dionica na račun ulaganja u obveznice.

Najslabiji su rezultat u razdoblju od siječnja do ožujka zabilježili na ulaganjima u inozemne dionice, iskazan u negativnom prinosu od 6,35 posto. Negativan su prinos ostvarili i na ulaganjima u japanske dionice, od 4,72 posto.

Japanski burzovni indeks Nikkei i američki indeks industrijskih kompanija Dow Jones Industrial Average pali su u prvom tromjesečju 8,7 odnosno 2,9 posto nakon što je američki predsjednik Donald Trump u ožujku potpisao memorandum o uvođenju carina na uvoz iz Kine u vrijednosti 60 milijardi dolara.

Dodatno je vrijednost inozemnih ulaganja japanskog mirovinskog fonda smanjio jači jen, koji je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ojačao prema dolaru 5,6 posto.

Na kraju ožujka GPIF je upravljao imovinom ukupne vrijednosti 156 tisuća milijardi jena.

Podaci pokazuju da su u prva tri ovogodišnja mjeseca uložili nešto više od četvrtine novca u japanske dionice, 27,5 posto u domaće obveznice, 23,88 posto u inozemne dionice a 14,77 posto u inozemne obveznice.

Preostalih 8,7 posto uloženo je u kratkoročnu imovinu, uglavnom gotovinu.

Prema izračunu Reutersa utemeljenom na rezultatima fonda, GPIF je u prvom tromjesečju kupio inozemne obveznice u neto vrijednosti 1.800 milijardi jena. Kupili su također inozemne obveznice u vrijednosti 230 milijardi jena, te japanske dionice u vrijednosti 70 milijardi jena.

Ujedno su neto smanjili vrijednost portfelja domaćih obveznica za 880 milijardi jena, izračunali su u Reutersu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve