Najava uvođenja poreza na kamate preusmjerila male ulagače na zlato

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 13. svibanj 2014. u 22:01
Kupci su bivše štediše stambenih štedionica koji ulažu sve veće iznose/Fotolia

U Hrvatskoj je do ulaska u EU ulaganje u zlato bilo složeno, no sada je ova mogućnost ulaganja dostupna.

Prognoze kretanja cijene zlata u posljednjih su godinu dana vrlo kontroverzne; dok jedni tvrde da prebrođivanjem krize u većini gospodarstava zlato dolazi u drugi plan i dugoročno mu vrijednost pada, drugi hrabro najavljuju nove uzlete i povijesne rekorde.

Makro kretanja cijene zlata briga su profesionalnih ulagača, no dok u "dealovima" visoke vrijednosti nema mjesta pogreškama, trgovina na malo trpi i sitne investicijske promašaje, a  pločica od nekoliko grama nikako se ne može nazvati ulagačkim fijaskom.  Svjedoči to i promet na prodajnim mjestima Zlatarne Celje u kojima se otprije oko dva tjedna nudi i investicijsko zlato u konkretnom, opipljivu obliku, kao i zlatne pločice. Protekli su vikend morali naručivati dodatne količine pločica, čemu je pridonijela i činjenica da je to bio vikend prvih pričesti i krizmi u kojem obitelj i prijatelji obično daruju uspomene trajnije vrijednosti. S obzirom da prodaju i sasvim male pločice koje se nikako ne bi mogle nazvati polugama, od jedan, dva ili pet grama, prodaja im ide odlično.
 

I dok male pločice nisu nedostupne cijenom, one od 100, 500 ili 1000 grama ipak su za kupce dubljeg džepa. No, i bez sezone pričesti i krizmi, prodaja zlata u Hrvatskoj sve bolje ide. Naročito kad je posrijedi bogatiji sloj građana s visokim ušteđevinama u banci. "Rast prodaje povezan je s najavom poreza na kamate, kupci ne žele da im imovina gubi vrijednost, plaše se. Nama to ide u prilog, došlo nam je i dosta bivših štediša stambenih štedionica. Sve ih je više i ulažu sve veće iznose", kaže Danijela Nevistić, direktorica tvrtke Protected usluge, dijela austrijske tvrtke Protected Noble Metals GmbH, iz grupacije međunarodnog dobavljača plemenitih metala. Prometi, otkriva, stalno rastu, a prosječan iznos ulaganja je 10.000 eura po osobi. Ulažu dugoročno, najčešće na sedam godina, ali često i produžuju rok ulaganja, nakon što im je tvrtka odlučila za ulaganje duže od 12 godina vratiti iznos naplaćen za posredničke usluge i naknade.  

"Očekujemo još bolje rezultate u budućnosti, posebno kad kupci shvate da ulaganje u zlato ne nosi prinos, nego samom zlatu raste vrijednost. Uvijek je likvidno i naplata je brza", reklamira svoj proizvod Nevistić. No, iznenađuje je koliko su kupci sve bolje informirani o cijenama i trendovima, nekad su bolje obaviješteni od nje. "U Hrvatskoj je do ulaska u EU ulaganje u zlato bilo znatno složenije, no sada je ova mogućnost investiranja dostupna", izjavila je Gordana Vučković, prokuristica Zlatarne Celje u Hrvatskoj. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Zanimljivo, zlato kao sigurno utočište kapitala u kriznim vremenima a prognoze kretanja cijena varijabilno kontroverzne. Zlato je jedno od tri osnovna strateška ulaganja klasičnog diversificiranog portfolio mngmnta (ok 12 židovi bi rekli ali…). Najmanje svakih 7 godina najveći US fondovi povlače kapital i ulažu na uređenom tržištu plemenitih metala. Koliko dugo je zlato interesantno kao investicija najvećima? Predugo, razvidno je iz najobičnijih grafova. Što onda očekujemo? Održivu gornju vrijednost zlata? No dobro,koliko još dugo? I zaštobaš toliko dugo? Zašto baš sada Obama forsira dopuštanje special drawing rights investiranje u države EU? To nikako nije dobro, razvaliti će nas US kapital, sitne vlade će padati, stagnacija industrial indeksa i pad kreditnog ratinga diljem Unije realno jeza očekivati. Bolje da smo dozvolili US korporacijama safe EU biz zone ulaganja. Mltr dctrn: KAd nema novog rata na BLiskom istoku, a Rusi su pokorili Krim, Republika Venecija ne staje do Grčke, bolje je dozvolite državi i velikim igračima početi prodavati zalihe zlata pred očekivani (neminovni?) pad. Jer kako ćete održavati optimizam na tržištima kapitala bez svježeg pritoka casha kolociranog u zlatnim polugama… Ako nije navlačenje velikih igrača na dugotrajni cashout.Zlata ionako nemamo u rezervama a dok budemo imali, kinezi budu rudarili van Sunčevog sustava tako da ni bitno to više. KAko se dugoročno cijena zlata reflektira po stabinost monetarnog i financijskog sustava RH? Who cares, zaraditi ću na svima već lol. Poanta: zlatni ključ sva vrata otvara. Male ulagače kao i uvijek, pelješimo prve.

S konja na magarca.

Zlato nije oblik ulaganja usmjeren na zaradu i prinos nego na očuvanje kupovne moći na duži period i za slučaj ekstremnih promjena u monetarnom sustavu, promjena valute, devalvacije, zapljena gotovinskih pologa u bankama kao u slučaju Cipra i slično.
To je prvo što bi znati svatko tko razmišlja o kupnji zlata.

Ha-ha-ha.
Ulaganje u imovinu koja ne donosi prinos nego kupiš i nadaš se porastu cijene, a spread velik da veći ne može biti.
Odlična investicija!

New Report

Close