Nafta se stabilizirala iznad 54 $ po barelu

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2017. u 21:59
Saudijska Arabija smanjit će opskrbu ključnim kupcima/FOTOLIA

Crno zlato u usponu.

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na svjetskim tržištima iznad razine od 54 dolara budući da je najava Saudijske Arabije o smanjenim isporukama kupcima u Aziji potisnula u drugi plan naznake da drugi veliki proizvođači, poput Iraka, nisu spremni smanjiti opskrbu.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 41 cent u odnosu na zatvaranje prethodnog dana, na 54,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 39 centi višoj cijeni od 51,21 dolara. U utorak je naftna tržišta pritisnula najava Iraka da će u veljači podići izvoz sirove nafte iz luke Basra na rekordnih 3,641 milijuna dnevno.

Prema neimenovanim izvorima u industriji, izvoz iz južnog dijela zemlje zadržao se početkom siječnja nadomak rekordnim razinama unatoč dogovorenom početku smanjenja opskrbe na razini Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).  U srijedu je cijene crnog zlata stabilizirala najava Saudijske Arabije da će pojedinim klijentima u Aziji u veljači blago smanjiti isporuke. Smanjene isporuke OPEC-a mogla bi nadoknaditi nafta iz drugih izvora. Bušenje u Sjevernoj Americi je pojačano, a europski i kineski trgovci u siječnju će iz Sjevernog mora i  Azerbajdžana u Aziju isporučiti rekordna 22 milijuna barela nafte. SAD je procijenio da će ove godine američka proizvodnja biti povećana za 110 tisuća barela dnevno, na ukupno devet milijuna barela dnevno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close