Muskova glavna briga nije Teslina dionica, već obveznica

Autor: Tomislav Pili , 11. rujan 2018. u 22:01
Elon Musk, osnivač i izvršni direktor Tesla Motorsa/Reuters

Kretanje Tesline obveznice signalizira da su investitori sve zabrinutiji zaduženošću i istanjenim kapitalom.

Iako se dionice američkog proizvođača električnih vozila Tesla Motors ne mogu pohvaliti osobitom izvedbom u posljednjih mjesec dana izgubivši više od petine vrijednosti, obveznice te kompanije prolaze pravu golgotu.

Pomalo u sjeni javnih ispada prvog čovjeka Elona Muska, Tesline dužničke vrijednosnice potonule su na novu najnižu razinu ikada. Izdanje vrijedno 1,8 milijardi dolara koje dospijeva u kolovozu 2025. trguje se po 84 centi za dolar. Još prije godinu dana investitori su davali 98 centi za dolar. Prinos, koji se kreće u suprotnom smjeru od cijene, udvostručio se u tom razdoblju na 8,6 posto. Kretanje Teslinih obveznica na tržištu signalizira da su investitori sve više zabrinuti zbog kapitala te kompanije koji se topi poput leda na ljetnom suncu.

 

2,7 mlrd.

dolara duga dospijeva ove i iduće godine

"Prvenstvena briga – iznad i preko pušenja droge i što sve ne – i dalje je sposobnost generiranja gotovine", izjavio je za CNN Jeffrey Osborne, analitičar tvrtke Cowen referirajući se na Muskovu snimku pušenja marihuane objavljene tijekom vikenda.

Naime, Tesla se posljednjih godina zaduživala jednakom brzinom kojom se uspinjala na tržištu električnih automobila. Više od devet milijardi dolara duga dospijeva joj prije 2025. godine. Samo ove i iduće godine valja investitorima vratiti 2,7 milijardi dolara, procijenila je banka Goldman Sachs koja je u analitičkoj publikaciji ocijenila Teslinu bilancu "zabrinjavajućom".

"Tesla je ekstremno zadužena. U glavu joj je uperen revolver kojim upravlja vrijeme isplate dugova", smatra Jeffrey Osborne. Dobra vijest za kompaniju jest što se ubrzava proizvodnja ključnog Modela 3 čija bi prodaja trebala malo olabaviti financijsku omču. Prije nekoliko dana Elon Musk je objavio da će kompanija proizvesti i isporučiti dvostruko više vozila nego u proteklom kvartalu. U drugom tromjesečju proizvedeno je 53.339 vozila, a isporučeno ih je 40.768. 

Komentirajte prvi

New Report

Close