Može li beskontaktno plaćanje posve iskorijeniti gotovinu?

Autor: Tomislav Pili , 17. rujan 2014. u 17:00
Na hrvatskom tržištu do sada su četiri banke, odnosno kartične kuće omogućile beskontaktno plaćanje na prodajnim mjestima

Potpuno napuštanje gotovinskog plaćanja na našem tržištu u narednih nekoliko godina nije realno očekivati.

Beskontaktno plaćanje postaje nezaobilazni trend kada je u pitanju suvremeno plaćanje proizvoda i usluga.

Pokazujući kojom brzinom potrošači prihvaćaju ovu tehnologiju, studija o beskontaktnom plaćanju, koju je provela agencija PRIME Research u razdoblju od 1. studenog 2013. do 30. travnja 2014. godine, potvrdila je da potrošači uživaju u praktičnosti beskontaktnih plaćanja i da očekuju da trgovci uhvate korak s ovom tehnologijom.Ovo istraživanje pokazalo je da su Velika Britanija, Poljska, Rusija, Italija, Mađarska i Francuska europske zemlje s najvećim brojem potrošača koji su spremni usvojiti beskontaktna plaćanja i uvesti ih u svoju svakodnevicu.

 

18tisuća

zahtjeva stiglo je PBZ Cardu za karticu Visa Insipre Wave 2 Pay

U Velikoj Britaniji, za potrošače su prihvat beskontaktnih plaćanja i brzina kojom ih trgovci usvajaju presudni faktori.Na hrvatskom tržištu do sada su četiri banke, odnosno kartične kuće omogućile beskontaktno plaćanje na prodajnim mjestima: Erste Card Club, OTP banka, PBZ Card i Raiffeisen banka, rekla je Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku. "Ovaj tip plaćanja jednostavnim prislanjanjem kartice na POS terminal nudi korisnicima mogućnost da svoja plaćanja obave na brz, siguran i jednostavan način i može biti implementirano na prodajnim mjestima bilo kojeg tipa i veličine, te se može koristiti za plaćanje bilo kojih iznosa.

Za plaćanja do 100 kuna nije potrebna nikakva dodatna verifikacija, dok se za iznose iznad 100 kuna transakcija verificira unosom PIN-a ili potpisom", rekla je Žigić.Predstavivši je tržištu u svibnju ove godine, Privredna banka Zagreb je postala prvi kreditor u Hrvatskoj i u regiji koja je svojim klijentima ponudila Visa Inspire Wave 2 Pay sticker karticu, koja omogućava novi, brži i jednostavniji način beskontaktnoga plaćanja. Visa Inspire Wave 2 Pay sticker kartica nadogradnja je postojeće Visa Inspire debitne kartice tekućega računa građana, smanjenoga je formata u obliku naljepnice koja se lako može zalijepiti na mobilni telefon koji je stalno uz klijenta, te služi za brže i praktičnije plaćanje roba i usluga u zemlji i inozemstvu.

 

1500korisnika

preuzelo je aplikaciju Erste Smart Wallet

Visa Inspire Wave 2 Pay sticker
Visa Inspire Wave 2 Pay sticker kartica idealna je upravo za brza beskontaktna plaćanja na prodajnim mjestima te predstavlja najjednostavniji način plaćanja svakodnevnih kupnji, posebice onih manje vrijednosti. Omogućuje beskontaktno plaćanje do 100 kuna bez unosa PIN-a, a iznosi iznad 100 kuna autoriziraju se PIN-om. Sticker karticu dovoljno je prisloniti čitaču/POS uređaju i u svega nekoliko sekundi kupnja je obavljena.Uz sticker karticu klijentu je na raspolaganju i posebna aplikacija za pametne telefone pod nazivom Visa Insipre Wave 2 Pay, koja omogućava upravljanje aktivnošću sticker kartice, praćenje prometa autoriziranih sticker karticom i uvid u saldo tekućeg računa korisnika. "Prednosti ove kartice i načina plaćanja prepoznali su i korisnici što potvrđuju iznimno dobri rezultati, uključujući više od 18.000 zahtjeva za ovim proizvodom, koje smo zaprimili od njegovog lansiranja u svibnju ove godine", ističu u PBZ Cardu.

 

12,6mlrd.

eura godišnji je trošak manipulacije gotovinom u Njemačkoj

Erste Smart Wallet
Erste banka učinila je svojevrsni korak naprijed u beskontaktnom plaćanju uvođenjem digitalnog novčanika Erste Smart Wallet, aplikacije za mobilne telefone. Ova aplikacija daje priliku korisniku da na potpuno nov način upravlja i raspolaže svojim sredstvima, mobilnom aplikacijom plaća na prodajnim mjestima, prima ili šalje novac svojim prijateljima, pohranjuje razne bodovne kartice te ima sve na jednom mjestu – u smartphone uređaju, kaže Igor Strejček, direktor Direkcije za upravljanje distributivnim kanalima u Erste banci."Korištenje Erste Smart Walleta je jednostavno. Potrebno je skinuti aplikaciju te popuniti pristupnicu i uslugu aktivirati u poslovnici banke te nakon toga može započeti s korištenjem digitalnog novčanika. Transakciju kupac plaća smartphoneom i to tako da prodavač pokazuje QR kod kojeg korisnik Erste Smart Walleta skenira svojim smartphoneom, a aplikacija mu pokazuje podatke o plaćanju – ime primatelja i iznos. Tada korisnik Erste Smart Walleta odabire račun s kojeg želi platiti, potvrđuje transakciju i time obavlja prijenos sredstava sa svog računa na račun trgovca", pojašnjava Strejček.

Tom uslugom klijent dobiva mogućnost brzog i jednostavnog plaćanja, sa svih svojih računa, bez potrebe za nošenjem gotovine ili kartica, dok smartphone ima uvijek pri ruci, dodaje Strejček. "Istodobno, tu su i pogodnosti za prodajna mjesta/trgovce jer je iznos naknade za tu vrstu prijenosa novca niža u odnosu na druge načine plaćanja, a do kraja 2014. godine naknade za trgovce nema. Dodatna prednost je i što je prijenos novca trenutačan što znači da trgovac s novcem može raspolagati odmah, bez potrebe za brojanjem gotovine ili kasnijom manipulacijom novcem", istaknuo je Strejček.Na pitanje o interesu korisnika, Strejček odgovara da je usluga ponuđena krajem lipnja i od tada je više od 1500 klijenata preuzelo aplikaciju. "Do sada je ugovoreno nešto manje od 100 prodajnih mjesta, te je napravljeno oko 1000 transakcija, a s obzirom da je riječ o manjim transakcijama, njihov ukupan volumen iznosi oko 110 tisuća kuna. Radi se o počecima razvoja prihvatne mreže trgovaca, aktivno radimo na ugovaranju novih, no najsvježiji popis ugovorenih trgovaca i interaktivnu kartu korisnici mogu naći unutar svoje Erste Wallet aplikacije", navodi Strejček.

Nova inicijativa
Da je budućnost plaćanja sve manje zamisliva s gotovim novcem, govori i inicijativa koja se prije nekoliko mjeseci pojavila u Norveškoj. Skandinavske države vode po korištenju bezgotovinskog plaćanja, inicijativa cilja da u Norveškoj gotovinsko plaćanja potpuno nestane do 2020. godine. Igor Strejček takvu ideju ne smatra utopističkom i upozorava na skupoću korištenja gotovine. "U Njemačkoj su, primjerice, prošle godine na Steinbeis sveučilištu precizno izračunali da je ukupni godišnji trošak manipulacije gotovinom svih sudionika platnog prometa (države koja tiska i distribuira novčanice, banaka koje ih plasiraju trgovcima te građana, zaštitarskih tvrtki, itd.) za 2012. godinu oko 12,6 milijardi eura, što je oko 150 eura po stanovniku", tvrdi Strejček. Međutim, postoji više razloga zašto je gotovinsko plaćanje još uvijek dominantni način plaćanja u većini zemalja, dodaje Strejček.

'Keš' još dominira
"Prije svega, svaki građanin voli u svakom trenutku znati koliko novaca ima u novčaniku, a trgovci vole brzu, jeftinu i sigurnu uplatu. Siva ekonomija također favorizira taj način plaćanja zbog mogućnosti izbjegavanja poreznih obveza. Do promjene trenda doći će kada se ponudi atraktivnije rješenje kao zamjena za gotovinsko plaćanje, a koje će zadovoljavati realne potrebe kupaca i trgovaca. Takvo rješenje trebalo bi kupcima dati osjećaj da u svakom trenutku znaju koliko imaju novaca u novčaniku, trgovcima da uplata odmah sjedne na račun s minimalnim troškovima, državi pomoći u smanjivanju sive ekonomije te svima povećati sigurnost plaćanja. U tom slučaju, ideja bi prestala biti utopistička i u Hrvatskoj", zaključuje Strejček.Na pitanje je li moguće da norveška iskustva zažive i u Hrvatskoj, u PBZ Cardu vjeruju da će i u Hrvatskoj beskontaktno plaćanje u narednom razdoblju biti sve zastupljenije te da će sve manji udio u plaćanju činiti gotovina. "Ipak, potpuno napuštanje gotovinskog plaćanja na našem tržištu u narednih nekoliko godina nije realno očekivati. Da bi do toga došlo, neophodno je da beskontaktno plaćanje ne bude tek strateško usmjerenje pojedinih tržišnih igrača, već da ono bude u interesu cijelog društva, budući da ukidanje gotovinskog plaćanja donosi brojne prednosti kao što je povećanje transparentnosti, sigurnosti, smanjenje troškova upravljanja gotovinom i smanjenje sive ekonomije", ocjenjuju u PBZ Cardu. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

e ubit će sivu ekonomiju? moš mislit,

umjesto da ti netko da keš za neku uslugu, će ti natankati auto za taj iznos, platit racun u marketu, hotelu….. milion nacina ce se nac ako treba,,, jedino racionalno rjesenje je smanjivanje poreza

Najsigurnije sredstvo ukidanja sive ekonomije je drastično smanjenje poreza

New Report

Close