Može li američki dolar iduće godine postati jači od eura?

Autor: Tomislav Pili , 21. studeni 2015. u 09:07
Dio analitičara smatra da će za uspon dolara odlučujuća biti dinamika podizanja kamata u 2016./REUTERS

Ako američki Fed podigne kamatne stope, a ECB ih dodatno spusti, tečaj će jurnuti, smatraju analitičari.

Očekivano prvo podizanje američkih kamatnih stopa ojačat će dolar, ali domaći ekonomski analitičari ne očekuju bitniji utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Globalno financjsko tržište gotovo je uvjereno da će američka središnja banka (Fed) započeti s podizanjem kamatnih stopa u prosincu. Takvim očekivanjima potvrdu je dala objava zapisnika s listopadske sjednice Feda u kojem je stajalo da će uvjeti za podizanje biti zadovoljeni u prosincu. No, objava zapisnika nije u četvrtak rezultirala rastom dolara. Štoviše, američka je valuta oslabila prema euru za pola posto. Analitičari Admiral Marketska tvrde kako se o prvom podizanju kamatnih stopa nakon osam godina već dugo priča i američki dolar je sada približno 20 posto jači nego je bio prošle godine u ovo vrijeme.

 

20posto

ojačao je dolar u posljednjih godinu dana

"Stvarni početak podizanja kamatnih stopa će vrlo vjerojatno dodatno ubrzati proces jačanja američkog dolara u odnosu na većinu drugih valuta, a pogotovo u odnosu na euro, pa stoga i u odnosu na kunu", naglašavaju u Admiral Marketsu. Dodaju da će djelovanje Europske središnje banke (ECB) također pridonijeti takvom razvoju događaja jer postoji realna mogućnost da će ih, u isto vrijeme kada Fed podigne kamatne stope, ECB dodatno spustiti. "Ako se to zaista dogodi, američki dolar bi mogao u roku nekoliko mjeseci doći na razinu na kojoj će biti jači od eura", prognoziraju u Admiral Marketsu. Početak podizanja kamatnih stopa od strane Feda u prosincu, kao vrlo izgledan scenarij, dominantno je uključen u očekivanja investitora, kaže direktor ureda za ekonomska istraživanja Erste banke, Alen Kovač.

"U tom kontekstu, za daljnje jačanje američkog dolara važnija će biti dinamika podizanja kamatnih stopa u 2016. godini. Ukupno gledano, ne očekujemo scenarij značajnijeg jačanja američkog dolara u odnosu na trenutne razine", smatra Kovač. Na pitanje što će jaki dolar značiti za naše izvoznike, Kovač kaže iz perspektive našeg robnog izvoza, jačanje dolara ima sekundarni karakter. "Stoga ne očekujemo značajnije reperkusije na njihovo poslovanje", zaključuje Ersteov analitičar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close