Mobius: Dijelove Agrokora prodati

Autor: Marina Šunjerga/VL , 09. studeni 2017. u 13:55
Foto: M. Lukunić/PIXSELL

Mark Mobius smatra da je za pozitivan ishod krize u koncernu potrebno restrukturirati svaku tvrtku.

Nakon posjeta Hrvatskoj u sklopu konferencije Izazov promjene fondovske industrije i Zagrebačke burze na kojoj je bio govornik i intervjua u Večernjem listu Mark Mobius, jedan od najvećih svjetskih ulagača i institucija ulaganja u tržišta u razvoju posvetio je blog prednostima ulaganja u Hrvatsku.

Blog je objavljen na naslovnici investicijskog društva kojeg je čelnik Franklin Templeton, a koji u nekoliko fondova ima vrijednost imovine veću od 170 milijardi dolara. Pod naslovom "Hrvatska – zemlja mnogih kulturnih veza" poziva na ulaganje u Hrvatsku, ističe Hrvatsku kao izvrsnu metu investicija te predlaže duboko restrukturiranje najvrednijeg dijela Agrokorove imovine.

"Kad su me pitali koja mi je zemlja najzanimljivija za ulaganje rekao sam Hrvatska, ali nisam povlađivao publici, kako su svi mislili", napisao je u blogu Mobius, pa dodao da se veseli idućem posjetu Hrvatskoj ne samo zbog potencijalnog ulaganja, već i zbog ljepote naše zemlje i bogate kulturne ponude. Osvrnuo se i na krizu u Agrokoru pa istaknuo da bi bankrot koncerna bio poguban s obzirom na njezin lokalni i regionalni utjecaj na ekonomije. 

"Dijelovi koncerna morali bi se prodati kako bi se namirili dugovi. Ipak, za pozitivan ishod krize nužno je voditi pojedinačno restrukturiranje svake tvrtku unutar sustava", poručio je Mobius. Hrvatsko gospodarstvo secirao je u nekoliko opaski poput zaključka da imamo relativno visok standard i stabilan rast BDP-a iznad tri postotna boda od 2016., ali je istaknuo i visok indeks percepcije korupcije. Otkrio je i da je o Hrvatskoj prvi put čuo u Čileu kada je proučavao biznis obitelji Lukšić.

Komentirajte prvi

New Report

Close