MMF upozorava: Regulatore tek čeka pravi obračun s bankama u sjeni

Autor: Ana Blašković , 26. rujan 2012. u 22:00

MMF je ustvrdio da ni pet godina nakon izbijanja krize financijski sustav nije dobro te da mnoga pravila još nisu osmišljena

Dok su zemlje zaokupljene nastavkom krize, banke su pronašle način za zaobilaženje novih pravila čiji je cilj stabilizirati ranjivi financijski sustav. Upozorio je to Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijem izvješću o globalnoj financijskoj stabilnosti u utorak. “Inovativni proizvodi već se razvijaju kako bi se izbjegla novu regulaciju. Novi bankovni standardi mogu potaknuti da se određene aktivnosti prebace na nebankovni sektor u kojem ti standardi ne vrijede”, stoji u izvješću. Put za zaobilaženje novih pravila banke su pronašle u novim proizvodima poput novih polica osiguranja i investicijskih prilika poput vrijednosnih papira kojima se trguje na burzama, derivatima napravljenim po mjeri i kompleksnim dužničkim papirima. Ocjenjujući stabilnost globalnih financija, MMF je ustvrdio da ni pet godina nakon izbijanja krize financijski sustav “nije dobro”, a mnoga pravila još nisu ni osmišljena, a kamoli usuglašena. Primjenu pravila lakše bi mogle podnijeti veće bankarske grupacije kojima u prilog ide ekonomija razmjera, odnosno zakon velikih brojeva, zbog čega će lakše podnijeti troškove nove regulative. To bi posljedično moglo dovesti do toga da postanu još dominantnije na pojedinim tržištima, što bi ih učinilo još koncentriranijima, upozorava svjetski financijski “policajac”.

Velikima je lakše
Regulatore tek čeka hvatanje ukoštac s “bankama u sjeni”, odnosno onim institucijama poput novčanih fondova i tvrtki u koje su izdvojene izvanbilančne pozicije iz matičnih kompanija. Iako je riječ o financijskim institucijama, zbog činjenice da nisu banke jer ne odobravaju kredite primanjem depozita od najšireg sloja ulagača na njih se ne odnosi stroga regulativa. Odbor za financijsku stabilnost, radna skupina G20, predložit će u studenom preporuke za regulaciju banaka u sjeni, no protiv te ideje već dolaze glasna negodovanja iz redova hedge fondova iz SAD-a.

Vremenski odmaci
Propisi koji se mijenjaju unutar Basela III, novog seta pravila kojima se od banaka traži više kapitala, ocijenjeni su kao put u dobrom smjeru, ali se upozorava da je financijski sustav presložen i pretjerano koncentriran. Reforme tek trebaju postaviti okvir sigurnijih financijskih struktura, djelomično i zato što su u pojedinim ekonomijama i regijama svijeta zbog produljene financijske i gospodarske krize mjere uvođene s vremenskim odmakom. Nove ranjivosti u budućnosti mogle bi se pojaviti i zbog rekordno niskih kamatnih stopa, samo je jedno u nizu upozorenja MMF-a s kojima će se svjetske financijske institucije morati pozabaviti u bliskoj budućnosti. U izvješću se također ističe da “presigurni sustav može ograničiti novac za kreditiranja i usporiti rast” što je često korišteni argument bankarskih grupacija protiv Basela III.

Podešavanje reformi

Potrebna je globalna diskusija
MMF je nabrojio niz polja za “fino” podešavanje financijskih reformi. Potrebna je, ističe Fond, globalna diskusija o restrikcijama za pojedine aktivnosti banaka umjesto da se zahtijeva dodatni kapitalom, kao i donošenje pravila za nadzor banaka u sjeni te rasprava kako potaknuti jednostavnije proizvode i rješenja. Osim toga MMF je upozorio da je nužan veći napor u “čišćenju” financijskih institucija koje upadnu u probleme.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Istinski regulator koji mogu stabilizirati financijski sustav sigurno nisu regulatori, centralni bankari, političari. Istinski regulator su dioničari, depozitari i korisnici bankarskih usluga. Cinično, ali upravo oni koji su prodavali ideologiju „čistoće i slobode tržišta“ i sami su se našli ili se budu našle pod udarom tog istog tržišta. Već bi odavno mnoge banke( „financijski supermarketi“- Nouriel Roubini) nestale kada bi se pitalo i ticalo isključivo tržišta, ali svoj opstanak zahvaljuju političkoj zaštiti i politički poznatom konceptu TBIF( TO BIG TO FAIL)!
Međutim i taj „politički kapital“ i ta „politička supstanca“ se topi. Posljednji zaštitnik,zagovornik politike TBIF-a, gđa Merkel ionako polako ali sigurno nestaje sa političke scene! Osim toga, niti investitori, depozitari i dioničari nisu više uvjereni u jamstva država(e).

New Report

Close