Minimalna dobit kineskih banka, uzrok su loši krediti?

Autor: Ana Blašković , 30. kolovoz 2015. u 22:01
U krizi banke su kreditirale projekte danas poznatije kao 'kineski gradovi duhova'/FOTOLIA

Strahuje se da kineske banke skrivaju loše kredite koji će ekspandirati kako se bude pogoršavao gospodarstvo.

Nakon što je kineska središnja banka snizila kamate i obveznu pričuvu, oči investitora uprte u su tamošnje banke.

Sve je veća bojazan da u kineskim banaka leži ozbiljan problem loših kredita koji će ekspandirati kako se pogoršava ekonomska slika Kine. Prema pisanju the Wall Street Journala, ovo bi mogla biti dosad najgora godina za kineske kreditore otkad su počeli izlistavati dionice na burzu prije 13 godina. Da im klijenti imaju problema s vraćanjem zajmova, zasad tek naviješta snažan pad profita u odnosu na prvo tromjesečje. Aktivom najveća Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), objavila je rast neto dobiti od 0,6 posto na 23,2 milijarde dolara, daleko ispod 7-postotnog rasta prije godinu dana i dvostruko manje od onog iz prvog kvartala.

 

0,6posto

porasla je dobit najveće banke u drugom kvartalu

Treća najveća Agricultural Bank, objavila je rast dobiti od 0,3 posto, dok je prije godinu dana taj rast iznosio 13 posto. Loši rezultati samo su pojačali strahove o slabljenju ekonomije koji su već ovog tjedna izbrisali najmanje bilijun dolara vrijednosti na kineskom tržištu kapitala i pritisnuli indeks Dow Jones Industrial Average na 18-mjesečni minimum. Profit bankama ranije je redovno rastao po dvoznamenkasto, dosegnuvši čak i 60 posto u 2007. i 2008. u vremenu agresivnog kreditiranja državnih tvrtki i općinskih projekata.

Tada je kreditiranje bilo aktivan otpor financijskoj krizi, no danas su to kineski gradovi duhova, a infrastrukturni projekti ne donose zamišljene povrate. Službene brojke o udjelu loših kredita i dalje su značajno ispod globalnih; primjerice, lider ICBC priznao je tek 1,4 posto neprihodujućih kredita u ukupnima, a slične brojke iznijeli su i ostali. Stoga analitičari vjeruju da valuacije dionica banaka, koje se trguju ispod knjigovodstvene vrijednosti, puno točnije odražavaju problematični portfelj. ICBC se trguje na razini 0,8 te vrijednosti, 3,5 puta niže nego 2009. 

Komentirajte prvi

New Report

Close