Mavota drži gotovo 48 posto Medike

Autor: Marija Crnjak , 08. kolovoz 2010. u 22:00

Zaključena je ponuda za preuzimanje preostalih dionica veledrogerije objavljena u lipnju u kojoj se za dionicu Medike nudilo 7309,83 kune

Korporativna akcija preuzimanja društva Medika dovršena je 4. kolovoza preknjižbom pohranjenih dionica na račun ponuditelja Mavota d.o.o. te isplatom novčanih sredstava dioničarima, objavilo je krajem prošlog tjedna Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD).

Time je kraju privedena transakcija koja je započela ovog proljeća, kojom je tvrtka bivšeg šefa Porezne uprave Mate Perkovića preuzela većinski paket jedne od četiri najveće domaće veledrogerije. U ponudi za preuzimanje koju je Mavota objavila krajem lipnja na Zagrebačkoj burzi tvrtka se obvezala dioničarima platiti iznos od 7.309,83 kune za svaku dionicu. Mavota još nije objavila koliko je dionica kupljeno kroz ponudu pa nije poznato koliko ju je točno stajala ova transakcija preuzimanja preostalih dionica. Obavijest o nastanku obveze za objavljivanje ponude za preuzimanje Medike tvrtka Mavota je dala sredinom svibnja, a u preuzimanju se udružila s Plivom, drugim najvećim pojedinačnim dioničarom Medike, samom Medikom koja drži oko pet posto vlastitih dionica te članom Uprave Medike Jasminkom Hercegom koji također ima vlasnički udio u tvrtki. Nakon dovršetka transakcije na dan 6. kolovoza Mavota je na skrbničkom računu u PBZ-u držala 33,3 posto dionica, a na vlastitom još 14,67 posto što čini ukupni vlasnički udio od gotovo 48 posto. Pliva je na 24,71 posto, a treći najveći udjelničar veledrogerije je slovenska Krka koja i dalje ima udjel od 11,68 posto dionica. Zanimljivo je da su Mavota i Pliva donedavno bile u suparničkom položaju kad je u pitanju Medika. Vlasnik Mavote Mate Perković, koji već dulje vrijeme želi preuzeti veledrogeriju, čak je svojedobno izjavljivao da je Medika ‘Plivino skladište’. Spekuliralo se i da će se Teva kao novi Plivin vlasnik riješiti udjela u Medici, a danas u Plivi kažu da su u ‘deal’ s Perkovićem ušli upravo zbog zaštite svog vlasničkog udjela.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobro je znati da je član Uprave Medike dd Jasminko Herceg (kojiu postupku preuzimanja djeluje zajedno s Mavotom) vlasnik 0,54% dionica Medike dd, te da je u tom svojstvu a uz suglasnost vlasnika Mavote (predsjednika Nadzornog odbora Medike dd) za račun Medikinog trezora dionice kupovao po pojedinačnoj cijeni od 16.000,00 kuna, te da je nepostrdno nakon toga za svoj đep dionice kupio po cijeni od 6.110,00 kuna.

Medika dd nije samo jedna od četiri najveće hrvatske veledrogerije, ona je ujednoi najstarija i najveća hrvatska veledrogerija, koja je vlasnik i brijčano najvećeg ljekarničkog lanca u Hrvatskoj, a paradoks je da niti jedan privatni ljekarnik nije dioničar Medike, zbog čega je za očekivati da će nakon objave izvješća o preuzimanju Uprava Medike dd trezorske dionice (koje je kupila po pojedinačnoj cijeni od 16.000,00 kuna) ponuditi na prodaju upravo toj ciljanoj grupi poželjnih dioničara.

New Report

Close