Mađarski OTP ipak odustaje od kupnje Hypo banke?

Autor: Ana Blašković , 17. srpanj 2014. u 22:00
Nema 'mainstream' ulagača za banke/FOTO

Kao razlog povlačenja spominje se obavljeni due diligence i tražena cijena.

Kako Austriji odmiče vrijeme za privatizaciju Hypo grupe koju po nalogu Bruxellesa mora prodati, oko transakcije se polako kristaliziraju finalne opcije.

Nakon što je austrijski ministar financija Michael Spindelegger u parlamentu najavio da će se izbor kupca Hypo grupe na Balkanu, u koji ulazi i poslovanje u Hrvatskoj, dogoditi u narednih nekoliko tjedana, čini se da se iz igre povukao i posljednji 'mainstream' poželjni ulagač. Mađarska OTP banka napravila je dubinsko snimanje, i premda neko vrijeme konkurirala kao izgledni natjecatelj za banku, ipak na koncu odlučila povući iz procesa, doznajemo iz dobro obaviještenih bankarskih izvora.

Neslužbeno, kao razlog povlačenja spominje se obavljeni due diligence i rezultati koje je on pokazao u omjeru na traženu cijenu. OTP i dalje ostaje pri stavu da su načelno zainteresirani za akvizicije u regiji, no do kraja ove godine grupacija se namjerava pozabaviti integriranjem Banco Populare Croatia u svoju mrežu u Hrvatskoj. Među sedam zainteresiranih za Hypo grupu, prema Spindeleggeru, tako većina ostaju neklasični bankarski ulagači, no pitanje je koliko Austrija ima mogućnosti biranja i produžavanja privatizacije pod pritiskom Bruxellesa. Interes za Hypo na Balkanu, koju uključuje šest banaka i tri leasing kompanije u pet država, pokazali su bugarski ulagači iza kojih stoji ruski VTB, zatim Expobanka te američki fond Advent International u kombinaciji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Bugarski ulagač jedan je od većih dioničara bugarske Corpbanke koja je u velikom banlarskom skandalu u Bugarskoj jer ju je privremeno preuzela središnja banka pošto su klijenti masovno krenuli povlačiti depozite zbog glasina u sumnjive poslovima vlasnika i banke. Među potencijalnim kupcima navodno je i latvijska Expobanka, u vlasništvu ruskog biznismena Igora Kima koji je bez komentara o eventualnom interesu, jednako kao i Advent International i ERBRD.

Komentirajte prvi

New Report

Close