Kreditiranje malih i srednjih poduzetnika povećali smo 200 posto

Autor: Tomislav Pili , 05. travanj 2016. u 22:00
Nije bilo razloga da se propast malih banaka odrazi na povjerenje, kaže Ivo Bilić/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Predsjednik Uprave KentBank govori o poslovnim rezultatima koji su za prošlu godinu pozitivni unatoč što ni ovu banku nije zaobišao gubitak zbog konverzija kredita u ‘švicarcu’.

Nakon što je nekadašnju Banku Brod preuzela i dokapitalizirala turska Suzer grupa, započeo je poslovni uspon KentBanka. Poslovanje banke usmjerava se prema financiranju poduzetnika, pa trenutno omjer kredita poduzetnicima u odnosu na plasmane iznosi 53 posto naprema 47 posto, otkriva prvi čovjek banke Ivo Bilić.

Kakvi su poslovni rezultati KentBanka za prošlu godinu?
Rezultati su odlični. KentBank je ostvarila pozitivan rezultat, usprkos činjenici da smo i mi zabilježili određeni gubitak od konverzije kredita u CHF. Osim pozitivnog rezultata zabilježili smo rast bilance od 15 posto, a posebno smo radili na restrukturiranju aktive te smo portfelj plasmana povećali za 25 posto u odnosu na kraj 2014 godine. Ukupna imovina Banke na dan 31. prosinca 2015. iznosi 1,35 milijardi kuna, te ista bilježi porast za 15 posto u odnosu na 31. prosinca 2014. Pri tomu je kategorija kredita zabilježila veliki porast, te na 31. prosinca 2015. krediti iznose 747,28 milijuna kuna. U tijeku 2015. zabilježen je povećan udio kredita poslovnih subjekata u ukupnim kreditima u odnosu na prethodne godine. Omjer između kredita tvrtkama i stanovništvu na kraju 2015. godine je 53 posto naprema 47 posto, dok je krajem 2014. godine omjer iznosio 49 posto naprema 51 posto. Također su povećani i depoziti za 14 posto.

Fokus poslovanja KentBank je na poduzetnicima. Što im nudite i kakav interes bilježite?
U posljednjih godinu dana bilježimo pojačan interes poduzetnika za financiranjem. Zahtjevi idu od kredita za obrtnim sredstvima, likvidnosti, pripremu turističke sezone do potpore u izvoznim poslovima poduzetnika kao i u rastućem broju investicija. KentBank je poslovanje s poduzetnicima ugradila kao stratešku odrednicu u svoju poslovnu politiku. Bilježimo porast kreditne aktivnosti prema poduzetnicima od preko 200 posto što je vidljivo i kroz konstantni rast aktive Banke. Poduzetnicima su na raspolaganju u svim poslovnicama voditelji poslovnih odnosa koji u svakom trenutku svojom ekspertizom mogu preporučiti najbolji proizvod koji odgovara klijentovim potrebama. Posebno bih istakao fleksibilnost banke, individualan pristup svakom klijentu kao i rješavanje kreditnih zahtjeva u najkraćem mogućem roku. Što se tiče samih proizvoda,  na raspolaganju je kompletan spektar kreditnih poslova gdje bih naglasio Mikrokreditiranje koje poduzetnicima olakšava pristup sredstvima, posebno ako nemaju dostatan kolateral koji se inače traži u kreditnom poslovanju te sve linije preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak koje klijentima omogućuju pristup jeftinijim kreditima. Uz financiranje, poduzetnicima je na raspolaganju dokumentarno poslovanje (garancije, akreditivi), usluge domaćeg i deviznog platnog prometa te kartično poslovanje.

Krediti poduzećima prednjače među nenaplativim kreditima u hrvatskom bankovnom sektoru. Kakva je kvaliteta kreditnog portfelja KentBanka u tom pogledu?
KentBank je uspostavila kvalitetan proces analize kreditnih zahtjeva poduzeća zahvaljujući kojem je nenaplativost kredita poduzećima na iznimno niskoj razini. Kvaliteta kreditnog portfelja KentBank je daleko iznad prosjeka na hrvatskom tržištu. Tijekom prethodnih pet godina bilježimo visoki rast portfelja, ali smo fokusirani na visoko kvalitetne klijente koji su lideri u svojim branšama u segmentu malih i srednjih poduzetnika i corporate te je upravo orijentiranost ka toj skupini klijenata rezultirala malim udjelom NPL-a.

Bilježite li interes građana za štednju u Banci?
Bilježimo konstantan rast štednje kako u proteklim godinama tako i u prvom tromjesečju 2016. godine. Pasivne kamate usklađene su sa stanjem na tržištu što nam je dodatan pokazatelj povjerenja klijenata u Banku.

Jesu li se propasti malih banaka posljednjih godina, poput Credo banke i Centar banke, odrazili na općenito povjerenje klijenata prema malim bankama?
Držim da nije bilo apsolutno nikakvog razloga da se propast nekoliko malih banaka u proteklom razdoblju odrazi na povjerenje klijenata. Posebno iz razloga jer je Državna agencija za osiguranje štednih uloga (DAB) isplatila cjelokupnu osiguranu štednju klijentima nakon propasti banaka koje ste naveli. Smatram da su klijenti svakim danom na sve većoj razini financijske pismenosti te su potpuno svjesni sustava osiguranja štednje.

Dobili ste odobrenje BaFina da depozite prikupljate i u Njemačkoj. Iz kojeg ste se razloga odlučili za taj potez, kakav interes bilježite i što očekujete od tog tržišta u sljedećih pet godina?
Da, dobili smo odobrenje BaFina, a za taj smo se potez odlučili jer smo željeli biti prisutni na tržištu Europske unije. Nakon odobrenja BaFina dobili smo odobrenje i austrijskog regulatora.

Vlasnik želi širenje poslovanja

Kakvi su planovi turskog vlasnika u narednom razdoblju?
Planovi su širenje, rast i razvoj, povećanje bilance kao i proširenje mreže poslovnica. Postali smo univerzalna banka i u tom smjeru jačamo svoj identitet. Za sve te ciljeve i aktivnosti imamo konstantnu podršku našeg vlasnika, Suzer Grupe koja je u svakoj godini od preuzimanja do danas izvršila dokapitalizaciju Banke, ukupno u iznosu od 30 milijuna eura. Naš je vlasnik spreman pratiti nas i dalje u rastu i razvoju.

Komentirajte prvi

New Report

Close