Kineski internetski divovi lansirali hrvatske fondove

Autor: Tomislav Pili , 03. listopad 2017. u 22:00
Tencent Holding, 'kineski Facebook', prvi je izbor fondova koji ulažu u BRIC države / REUTERS

Dionice iz Kine pokazuju se kao dobar izbor u ovoj godini.

Za razliku od prošle godine kada su glavni pokretač rasta prinosa bile hrvatske dionice, ove su godine to kineske dionice, prvenstveno iz tehnološkog i financijskog sektora. Prema podacima portala Hrportfolio, među tri dionička fonda s najvišim prinosima u prvih devet mjeseci ove godine, dva ulažu na rastućim tržištima BRIC država (Brazila, Rusije, Indije i Kine).

Ubrzani tehnološki razvoj

Na vrhu je ZB BRIC+ kojim upravlja ZB Invest, a tijekom ove godine ulagačima je donio više od 16 posto rasta. Prema podacima iz kolovoškog izvješća tog fonda, 46 posto imovine uloženo je u kineske vrijednosnice, a u prvih 10 poziicja domiraju ulaganja u tamošnje tehnološke divove – Tencent Holding, Alibabu, China Mobile te Baidu. Daniel Peršić, direktor upravljanja imovinom u ZB Investu pojašnjava kako su rast populacije, ubrzani tehnološki razvoj te sve veći udio online usluga u ukupnoj potrošnji razlozi zašto je kineski tehnološki sektor zaslužan za veći dio rasta vrijednosti kineskih dioničkih indeksa.

 

16 posto

ojačao je tijekom ove godine kineski indeks CSI 300

“Posebno se ističe rast kineskih tehnoloških divova poput Alibabe i Tencenta koji su azijske verzije američkih Amazona i Facebooka, a visoke tržišne kapitalizacije opravdavaju značajnim rastom prihoda te daljnjim potencijalom razvoja u brojnim industrijama??, ističe Peršić. Spomenimo da je tijekom ove godine kineski CSI 300 indeks ojačao 16 posto. Iza ZB BRIC+ našao se još jedan fond kojim upravlja to društvo, ZB trend, s rastom preko 14 posto. ZB trend primarno je izložen američkim dionicama, dominantnima u prvih deset ulaganja. Među njima je Procter & Gamble, zatim banke Goldman Sachs i JPMorgan, pa Nike, Mastercard, Apple te Boeing. Na trećem se mjestu s malo manje od 10 posto rasta našao KD BRIC. Kao i kod ZB-ovog fonda, u KD Locusta Fondovima odlučili su se za dionice Tencenta i China Mobilea, ali i JD.com. Kako sada stvari stoje, za očekivati je da će BRIC tržišta nastaviti sa trendom rasta. “Pojačan apetit investitora za rizikom uz pozitivne ekonomske pokazatelje u većini zemalja u razvoju, među kojima je i Kina, i dalje čini tržišta u razvoju atraktivnim za investitore”, ocjenjuje Daniel Peršić.

 

Bez ulazne naknade

Do kraja godine, društvo za upravljanje investicijskim fondovima Erste Asset Management (EAM), neovisno o iznosu ili roku ulaganja, neće obračunavati ulazne naknade u You Invest fondove, kao ni izlazne naknade iz obvezničkog fonda Erste Adriatic Bond te dioničkog Erste Adriatic Equity fond. K tome, EAM će do 31. listopada zaračunavati smanjene naknade za upravljanje fondovima Erste Euro-Money, Erste Local Short Term Bond i Erste Adriatic Short Term Bond

Rezultat obvezničkih

Na začelju dioničkih fondova našao se Erste Adriatic Equity fond sa 17,3 posto pada. S obzirom da je 61 posto imovine ovoga fonda uloženo u domaće vrijednosnice, efekti pada indeksa Zagrebačke burze zbog afere u Agrokoru nisu mogli zaobići ni Erste Adriatic Equity.

Mjesečno izvješće za kolovoz otkriva da fond najviše ulaže u dionice Zagrebačke banke, Podravke, šećerane Viro, Adrisa, HT-a i Tehnike. Inače, od 27 dioničkih fondova, njih 14 bilježi rast vrijednosti do kraja rujna. Nakon dioničkih najviši rast među ostalim vrstama fondova ostvario je obveznički Addiko Conservative s 4,49 posto prinosa. Lider među mješovitim fondovima, PBZ Conservative 10 zabilježio je 4,3 posto rasta. Iznimno niske kamatne stope odražavaju se i na novčane fondove gdje je najbolji PBZ Dollar fond uspio ostvariti svega 0,69 posto rasta prinosa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close