Kina otvara zlatni rudnik za SAD

Autor: Poslovni.hr , 23. travanj 2015. u 11:26
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Kina će otvoriti svoje tržište platnih kartica za strane kompanije, čime će omogućiti firmama, poput Vise i Mastercarda, da imaju direktan pristup tom tržištu.

Kina će otvoriti svoje tržište platnih kartica za strane kompanije, čime će omogućiti firmama, poput Vise i Mastercarda, direktan pristup tom tržištu. Procjena je da to tržište vrijedi više od 6 bilijuna eura.

Od 1. lipnja, stranci će moći formirati vlastitu kompaniju u svrhu podnošenja zahtjeva za dozvolu od kineske centralne banke za kartičarsko poslovanje, objavio je kineski Državni poslovni savjet na svom portalu, a prenosi Reuters.

Ta odluka, kako se navodi, staviti će točku na monopol javnog poduzeća China UnionPay i omogućiti američkim kompanijama Visa i Mastercard, glavnim svjetskim akterima u sektoru, da  konkuriraju ovoj kineskoj kompaniji.

Na Wall Streetu dionice Vise skočile su poslije objavljivanja te odluke za 5,8, a Mastercarda 4,6 posto.

Transakcije putem bankarskih kartica u Kini u prošloj godini vrijedile su ukupno 42.380 milijardi juana (6 bilijuna eura), prema statistici centralne kineske banke, uz rast od 33 posto u odnosu na 2013. godinu.

Otvaranje tržišta platnih kartica za strane aktere, kako se ocjenjuje, trebalo bi riješiti spor između Kine i SAD,  koji bukti već nekoliko godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close