Kazna BNP Paribasu pokazala svu snagu dominacije dolara

Autor: Tomislav Pili , 03. srpanj 2014. u 10:37
Luka Brkić, profesor na Fakultetu političkih znanosti/Žarko Bašić/PIXSELL

U primjeni sankcija američka je administracija vrlo svjesna važnosti dolara.

Rekordna kazna od devet milijardi dolara koju su američke vlasti "odrezale" francuskoj banci BNP Paribas razotkrile su dvije stvari – američke sankcije koje utiču na financijske institucije vrlo su efikasne, a dolar je i dalje najutjecajnija svjetska valuta.

 

65posto

svih transakcija u svijetu i dalje se obavlja u dolaru, a 25 posto u euru

Osim novčane kazne zbog kršenja sankcija prema Iranu, Sudanu i Kubi, francuska banka kažnjena je i sa zabranom da godinu dana obavlja transakcije u dolaru.Utjecaj dolara kao glavne svjetske valute posljednjih godina vrlo uspješno koristi američka administracija. Svjesna važnosti američkog financijskog sustava za globalnu ekonomiju, sankcije SAD-a prema pojedinoj državi ponajviše ciljaju njezin financijski sustav. Naime, dominantno korištenje dolara u svim vrstama međunarodnih transakcija uključuje i činjenicu da američke vlasti za transakciju kad-tad saznaju. Upravo je to navelo francuskog ministra financija Michela Sapina na izjavu da bi kazna BNP Paribasu trebala Europi dati razlog za okretanje euru u međunarodnim transakcijama, čime bi europske banke bile izvan dosega američkih vlasti.

Za Luku Brkića, profesora međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, argumentacija ministra Sapina jednostavno ne stoji. Komentirajući konkretno kaznu BNP Paribasu, Brkić smatra da se tu radilo o notornom kršenju regulative jedne države, a valuta u kojoj su transakcije obavljane manje je važna. Što se tiče želje za umanjenjem dominacije dolara, Brkić kaže da je to stara priča. "Dolar više nije tako dominantan nego što je bio prije sloma Bretonwoodskog sustava, ali se preko 98 posto svih transakcija u svijetu obavlja u samo pet valuta – 65 posto u dolaru, 25 posto u euru, četiri posto u funti te po dva posto u jenu i švicarskom franku", ističe Brkić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Netočno, samo 42% transakcija u svijetu se obavlja u dolaru.
A kazna je tako drakosnka jer se amerima nije dopalo to što francuska vlada nije željela razvrgnuti ugovor s Rusijom o izgradnji ratnih brodova.

I ova američka odluka, koliko god demonstrira njihovu snagu, toliko motivira Rusiju, Kinu, Brazil, Indiju, Argentinu, Irak, Iran, i mnoge druge da ubrzaju napuštanje dolara kao rezervne svjetske valute.

Uostalom KIna ima 4 trilijuna deviznih rezervi a kad yuan postane čvrsta valuta, moguće poduprta djelomičnom zlatnom podlogom, postavlja se pitanje što će kinezi napraviti s tom kartušinom?

A zapravo je jasno, zveknut će je po ( američkom ) bidu.

New Report

Close