Katarske dionice podignule prinose hrvatskih fondova

Autor: Tomislav Pili , 01. rujan 2014. u 22:01
Katarsko gospodarstvo ove će godine porasti šest posto/THINKSTOCK

Nakon pada u 2013. zbog odljeva kapitala, rastuća tržišta opet su u fokusu.

Domaći investicijski fondovi izloženi dionicama rastućih tržišta, ponajviše arapskih zemalja, u kolovozu su ostvarili najbolje prinose.

Prema podacima portala Hrportfolio, najveći prinos u kolovozu od 5,35 posto ostvario je fond NETA Frontier. Taj investicijski fond najviše je izložen katarskom tržištu koje ove godine, potaknuto snažnim ekonomskim rastom, bilježi vrlo atraktivne prinose. NETA Frontier s 4,85 posto prinosa slijedi A1 fond koji je po ulagačkoj strategiji više orijentiran na domaće tržište.Dominaciju fondova izloženih rastućim tržištima potvrđuje treće mjesto za Ilirika BRIC te četvrto mjesto ZB BRIC+ fonda. Ilirikin fond ostvario je 4,67 posto prinosa dok je fond ZB Investa zabilježio 4,3 posto prinosa.

 

5,3posto

prinosa ostvario je tijekom kolovoza NETA Frontier fond

Inače, za razliku od prošle, ova godina je za fondove izložene rastućim tržištima mnogo bolja. Dok su lanjsku godinu Ilirika BRIC i ZB BRIC+ zaključili s minusom, ove su godine ulagačima donijeli između 12,7 i 13,7 posto prinosa. NETA Fronter je lani bilježio skromnih 3,8 posto prinosa, a ove je godine već 10,2 posto u plusu.Mirko Matić, fond menadžer NETA Frontier fonda, pojašnjava da su tržišta u razvoju u drugoj polovici prošle godine bila pod značajnim pritiskom smanjenja intenziteta ekspanzivne monetarne politike američkog FED-a.

"Naime, zbog promjena u monetarnoj politici SAD-a, došlo je do značajnog povećanja kamatnih stopa i odljeva kapitala iz zemalja u razvoju što je uzrokovalo negativne prinose uz relativno visoku volatilnost dioničkih tržišta", ističe Matić.U ovoj je godini došlo do stabilizacije budući da su investitori u cijene dionica već uračunali posljedice promjena monetarne politike te se fokusirali na fundamentalne pokazatelje koji su na tržištima u razvoju već neko vrijeme atraktivniji nego na razvijenim tržištima, tvrdi Matić. "Rastu dioničkih tržišta u 2014. su doprinijele i špekulacije o povoljnim promjenama u monetarnoj politici ECB-a", dodaje Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close