Jedina europska banka s problemom viška kapitala

Autor: Ana Blašković , 09. siječanj 2017. u 22:00
DNB je najveća norveška banka, a zavist izaziva diljem Europe/FOTO

Barclays procjenjuje da će DNB otkupi 588 mil. dolara ove godine, a iznos bi se mogao udvostručiti u 2018.

Najveća norveška banka DNB ASA, najpoznatija kao ona apsolutni pobjednik stres testa, našla se ponovno u fokusu investitora zbog – viška kapitala.

U tim okolnostima, na kojima bi joj pozavidjele mnoge banke u Europi, očekuje se da će DNB krenuti u otkup svojih dionica, prenosi Bloomberg. Barclays procjenjuje da će DNB otkupiti pet milijuna kruna (588 milijuna dolara) ove godine, a iznos bi se mogao udvostručiti u 2018. Drugi pak vjeruju da će višak vratiti dioničarima kroz isplate dividendi. Govorkanja na tržištu DNB zasad ne želi komentirati, no banka je dala do znanja da je otvorena za otkup vlastitih dionica.

 

30 posto

povisio je Credit Suisse ciljanu cijenu dionice DNB-a

Nakon stres testa, nije nezapaženo prošlo ni da je DNB neokrznut prebrodio pad cijena nafte koji je mnoge njegove klijente doveo propasti. Zato mu je Credit Suisse povisio 12-mjesečnu ciljanu cijenu dionice za 30 posto i izglede rejtinga u stabilne. Posljedica je to regulatornih zahtjeva prema da se na vrijeme pripremi na pogoršanje uvjeta na tržištima sirovina zbog čega je DNB danas u boljoj poziciji u odnosu na konkurenciju.

U Barclaysu ističu da će DNB ujedno imati manje problema s ispunjavanjem zahtjeva za kapitalom od ostalih, pri čemu treba istaknuti da je norveški regulator stroži u primjeni minimalnih zahtjeva od većine ostalih zemalja. Utjecaj Basela IV, kao posljednjeg poglavlja Basela III, nosi poprilično nervoze u bankarski sektor, ali ne norveškoj banci.

DNB je ujedno i jedina velika nordijska banka koja ne posluje  u okruženju negativnih kamatnih stopa jer je ključna stopa u Norveškoj 0,5 posto. Usporedbe radi, Danske Bank bori se s negativnom cijenom novca od sredine 2012., a Nordea Bank i tri najveća švedska zajmodavca od početka 2015. Problemom bi mu se moglo pokazati pregrijano tržište nekretnina čiji pokušaji hlađenja zasad nisu dali rezultate pa bi regulator mogao zatražiti izdvajanje protucikličkog sloja kapitala za ublažavanje te prijetnje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Višak kapital je prisutan, tako barem tvrdi viceguverner Holjevac, u velikim hrvatskim bankama!!!! Samo, nastavlja Holjevac, vlasnicima banka je to tako mali kapital da ga ne žele izvući iz Hrvatske!!!
Tako taj „višak kapitala“ ostaje kao spomenik koji nas podsjeća na rezultate mukotrpnog i uspješnog rada, sada već penzioniranih bankara i njihovih klijenata koji su u većini u stečajevima. Ukoliko nisu u stečajevima tada se bore za golo preživljavanje! Kako došlo tako i prošlo, rekao bi narod!
Postavlja se pitanje: da li ćemo ikad dobiti odgovor na pitanje o privatizaciji i prodaji banaka te njihovoj koristi ili šteti za hrvatsko gospodarstvo

New Report

Close