Jaki dolar donio rekordnu dobit mirovinskim društvima

Autor: Tomislav Pili , 22. studeni 2015. u 22:00
Imovina obveznih fondova uvećana je za 13 posto/Thinkstock

Iako je društvima za upravljanje mirovinskim fondovima glavni izvor prihoda naknada za upravljanje, dio dobiti ostvaren je ulaganjem temeljnog kapitala u dolarske depozite.

Profitabilnost društava za upravljanje mirovinskim fondovima dosegla je ove godine rekordnu vrijednost, zahvaljujući i jačanju dolara.

Prema privremenim nerevidiranim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), u prvih devet mjeseci ove godine četiri društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima zabilježila su dobit prije oporezivanja od 177,66 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje lani, dobit je uvećana za 21,6 milijuna kuna ili gotovo 14 posto. No, to je ujedno i najviša devetomjesečna dobit u posljednjih šest godina, pokazuje Hanfina statistika.

 

21,6milijuna

kuna ili 14 posto uvećana je dobit na godišnjoj razini

Približno slična dobit od 171, odnosno 172 milijuna kuna ostvarena je 2010. i 2011. godine. Dva najveća društva, Allianz ZB i Raiffeisen, praktički su rame uz rame u ostvarenom rezultatu. Allianz je u prvih devet mjeseci zabilježio 69,7 milijuna kuna, a Raiffeisen nešto nižih 62,4 milijuna kuna. Ostala dva društva daleko su ispod. PBZ/Croatia osiguranje bilježi malo više od 25 milijuna kuna dobiti dok je Erste objavio 20,4 milijuna kuna. Glavni izvor prihoda društava za upravljanje je naknada za upravljanje od 0,45 posto, a tu su još i ulazna naknada od 0,8 posto te izlazna naknada od koje se zarađuje marginalni iznos, kako kažu u mirovinskim krugovima.

No, četvrti izvor prihoda je kamatni prihod od ulaganja temeljnog kapitala, a kako se neslužbeno može čuti, tu se krije glavni generator ovogodišnjeg skoka dobiti. Naime, "mirovinci" su jedan dio temeljnog kapitala društava ulagali u dolarske depozite te na jačanju dolara zaradili, otkriva nam u neslužbenom razgovoru predstavnik jednog fonda.

Međutim, ne treba zanemariti ni prihode uvjetovane rastom imovine. "Imovina je u stalnom porastu, a još uvijek nemaju značajnijih isplata iz fondova kojima upravljaju", smatra Iztok Likar, analitičar portala Hrportfolio. Hanfino izvješće za listopad pokazuje kako se imovina četiri obvezna mirovinska fonda popela na 73,3 milijardi kuna, što je 13 posto više nego lanjskog listopada. Imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova od 2,9 milijardi kuna uvećana je na godišnjoj razini za 15,2 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

http://www.sretneveze.com/

New Report

Close