Interkapital daleko najbolji, gubitaši ipak smanjili minus

Autor: Tomislav Pili , 02. rujan 2019. u 22:00
'Teško je živjeti samo od brokerske industrije', Fotolia

Poboljšanje u polugodišnjem poslovanju investicijskih društava.

Brokersko poslovanje danas je vrlo teško, no polugodišnji rezultati poslovanja investicijskih društava ipak pokazuju malo poboljšanje. Izlaz iz sve “tanjih” brokerskih naknada nalazi se u ponudi niza ostalih usluga, otkrivaju brokeri.

Kako stoji u izvješću Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavljene krajem prošle godine, vodeći Interkapital vrijednosni papiri ostvario je najveću dobit prije oporezivanja za prvo polugodište od 2017. dok su dva gubitaša primjetno smanjila minus.

Troznamenkasti skok

Kako stoji u Hanfinu izvješću, natprosječni rezultat u odnosu na ostala investicijska društva ostvario je Interkapital vrijednosni papiri sa 1,89 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja. To je 151 posto više nego u istom lanjskom razdobljui ujedno najbolji rezultat od prve polovice 2017. kada je to društvo zabilježilo 5,6 milijuna kuna.

 

35posto

smanjen je minus Hita vrijednosnica

Komentar ovakvog rezultata iz Interkapitala je izostao. Na ljestvici zatim slijede Falcon brokeri sa 694.000 kuna dobiti. Treći su na listi Agram brokeri sa 313.000 kuna dobiti što je golemi skok s obzirom da je u prvom polugodištu prošle godine ostvaren simbolični rezultat od 2200 kuna.

Veliki skok s lanjskih 10.000 kuna na ovogodišnjih 185.000 kuna dobiti ostvarila je i Fima vrijednosnice dok je Credos minus od 700.000 kuna pretvorio u pozitivan rezultat od 60.000 kuna.

Minus s 'greškom'

Među gubitašima dva su društva, od čega je jedno “greškom” u Hanfinoj statistici. Naime, radi se o N3 Capital Partnersu, društvu koje se uopće ne bavi brokerskim uslugama, već poslovnim savjetovanjem i upravljanjem imovinom. No, Hanfa navodi da su ostvarili gubitak od 253.000 kuna što je 18,5 posto manje nego godinu ranije.

Minus je, i to za 35 posto na 174.000 kuna, smanjila i Hita-vrijednosnice.

Predsjednik Uprave Ivan Tadin kaže da su Hita vrijednosnice ostvarile manji polugodišnji gubitak nego u istom lanjskom razdoblju jer je s jedne strane optimiziran broj zaposlenika, a s druge prvi dio godine donio je određeno poboljšanje na tržištu kapitala. “Brokerskim društvima općenito je danas vrlo teško živjeti samo od brokerskih usluga”, ističe Tadin.

Komentirajte prvi

New Report

Close