Inflacija usporila na 1,4% u prosincu

Autor: Ana Blašković , 07. siječanj 2018. u 22:00
Niža inflacija neće razveseliti čelnika ECB-a Marija Draghija/REUTERS

Nakon 1,5 posto inflacije u studenom, u prosincu je tempo rasta opće razine cijena usporio, pokazuje Eurostat.

Preliminarne procjene Eurostata pokazale su da bi inflacija u prosincu trebala usporiti na 1,4 posto, osjetno ispod ciljane vrijednosti Europske središnje banke od malo manje od 2 posto.

Nakon porasta opće razine cijena od 1,5 posto u devetnaest članica eurozone u studenom, posljednji mjesec u godini prigušio je inflatorna kretanja najviše zahvaljujući slabijem rastu cijena energenata.

Eurostatove inicijalne procjene inflacije govore u prilog očekivanjima analitičara da će ECB politiku dizanja kamatnih stopa i dalje imati na dugom štapu, barem dokle god je ciljana razina inflacije europskog gospodarstva nedostižna. Prebrzo dizanje kamatnih stopa, u pitanje bi dovelo gospodarski oporavak na Starom kontinentu i riskiralo povratak u recesiju. Inače, željenu razinu inflacije eurozona je nakratko dotaknula proljetos, no potom se brzo spustila.

Najnovije u nizu usporavanje inflacije posljedica je ublaženog poskupljenja energenata. U prosincu 2017. cijene energije porasle su za tri posto na godišnjoj razini, dok je prethodnog mjeseca tempo rasta iznosio 4,7 posto, pokazuje preliminarno izvješće Europskog statističkog ureda.

Cijene svježe hrane također su usporile na godišnjoj razini; svježa hrana u prosincu je poskupila 1,9 posto, dok je u studenom rast cijena iznosio 2,4 posto. Izuzmu li se skokovi cijena energije i hrane, tzv. temeljna inflacija iznosila je 1,1 posto, što ukazuje na treći uzastopni mjesec stagnacije. Cijene hrane, alkohola i duhanskih proizvoda u prosincu porasle 2,1 posto na godišnjoj razini, a rast u studenom bio je 2,2 posto, stoji u izvješću Eurostata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close