Iako platežna moć građana pada, potrošnja preko kartica raste

Autor: Nikolina Buljan,VLM , 04. rujan 2012. u 22:00

Povećanje potrošnje po karticama uzrokuju debitne i revolving kartice

Unatoč tome što je u kućanstvima manje novca, Hrvati troše više, barem ako je suditi po kartičnom poslovanju. Prema istraživanju MasterIndex koje je za MasterCard u travnju proveo GfK centar za istraživanja, 47 posto ispitanika izjavilo je da je financijska situcija u njihovim domovima u porteklih 12 mjeseci postala gora. Godinu prije, 2011., isti odgovor dalo je 41 posto stanovnika pri čemu se vidi povećanje onih koji su u sve goroj financijskoj situaciji. S druge strane i od MasterCarda i od Erste Card Cluba (koji uz sebe veže Diners, MasterCard te Visu) te od zastupnika American Expressa dobili smo odgovore kako je ovu godinu obilježio rast transakcija u kartičnom poslovanju. Iako je paradoks to što Hrvati na karticama troše više iako imaju manju kupovnu moć, Aleksandra Babić voditeljica marketinga i odnosa s javnošću MasterCarda za Hrvatsku i Sloveniju daje moguće logično rješenje povećanja trenda kartičnog poslovanja.

Sve se plaća karticom
“Porast i transakcija i volumena plaćanja generiraju primarno debitne kartice, odnosno ljudi umjesto da odu na bankomate i podižu gotovinu da bi njome plaćali, sve češće plaćanja na prodajnim mjestima obavljaju upravo debitnim karticama”, kaže Babić. Erste Card Club je u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani zabilježio ukupan rast prometa po kreditnim karticama koje izdaje za 5,1 posto, kao i rast prometa na svojim POS uređajima za 9,72 posto. Oni su ipak kod svojih korisnika od početka krize primjetili savjesnije korištenje kartica. Spominju kako se kartice koriste za sve svrhe plaćanja no kupuje se ono što bi bilo realno da se na kraju mjeseca može podmiriti. Kod American Expressa, odgovaraju nam iz Privredne banke Zagreb, prvih sedam mjeseci ove godine obilježio je nastavak trenda blagog rasta potrošnje. Naime, u zadnjih nekoliko godina, kažu, zamjetan je trend odgovornije i opreznije potrošnje njihovih korisnika koji kartice koriste češće ali za manje iznose. “Gledajući ukupno, potrošnja raste, jer broj transakcija raste. Taj trend savjesnije i odgovornije potrošnje naših korisnika nastavljen je i dalje, a osim rasta broja transakcija, zabilježili smo i blagi rast potrošnje”, kažu u PBZ Cardu i napominju da dokraja godine očekuju daljnji rast potrošnje na karticama.No, i samih kartica je više. Prema podacima Hrvatske narodne banke sa krajem prvog kvartala 2012. u odnosu na kraj prvog kvartala 2011. ukupan broj karticama u rukama privatnih korisnika povećao se na 8,71 milijuna u odnosu na 8,57 milijuna godinu ranije. “Povećanje broja kartica dolazi primarno u području debitnih kartica kao što je npr. Maestro dok je broj kartica s odgodom plaćanja i kreditnih kartica otprilike na istoj razini. U istom se razdoblju broj kartičnih transakcija povećao na 66 milijuna, odnosno za gotovo 3,5 milijuna u godinu dana”, objašnjava statistiku Aleksandra Babić. Porasta broja izadnih kartica govore o tome kako Hrvati sve više vjeruju ovom obliku plaćanja. Banke i zastupnici spomenutih kartica uvjeravaju nas kako se konstantno radi na povećanju sigurnosti ovog oblika plaćanja. “ S obzirom na činjenicu sve većeg prometa i udjela korištenja kartica na internetu, uočen je porast broja zloupotreba, ali one ne odskaču niti na jedan način od broja zloupotreba koji se događa zbog npr. štete po izgubljenim/ukradenim karticama”, navode iz Erste Card Cluba.

Sigurnost na internetu
U PBZ Cardu spominju kako je bitan pomak u sigurnosti uvođenje 3D sigurnosnog programa s dinamičkim promjenama korisničke zaporke što je dodatno unaprijedilo sigurnost kupnje na internetu, koja je inače temelj nepovjerenja korisnika kartica. Hvale se i kako su za poslovne korisnike uveli takozvanu MyCheckOut uslugu. Ova usluga namijenjena je onima koji imaju svoje internetsko prodajno mjesto te svojim kupcima žele na siguran, brz i jednostavan način ponuditi mogućnost plaćanja kreditnim karticama u realnom vremenu. “MyCheckOut nudi maksimalnu sigurnost u internetskom poslovanju i usklađen je s propisanim sigurnosnim standardima kartične industrije”, kažu. Aleksandra Babić iz MasterCarda navodi kako se Hrvati u načelu nemaju što brinuti oko sigurnosti jer je Hrvatska već dulje vrijeme zemlja s visokom razinom sigurnoti. Napominje kako kartice imaju čipove, PIN-ove, a aparati za prihvat kartica su novije generacije. Također, uz ove i banke imaju svoje dodatne sigurnosne sustave uz koje je danas zaista teško nekome putem kartica otuđiti novce.

Veća potrošnja u turističkoj sezoni

Dolazak stranaca: Podaci Vise pokazuju kako stranci u Hrvatskoj najčešće koriste kartice
Podaci koji dolaze iz Visa Vue Travelsa govore kako su strani turisti u Hrvatskoj u 2011. godini putem Visa kartica potrošili milijardu američkih dolara, što je u odnosu na 2010. godinu povećanje od 24,5 posto. Tako su se Nijemci s Visa karticom u džepu istaknuli kako najveći potrošači jer su na Jadranu i u unutrašnjosti putem Visa kartice ostavili 122,8 milijuna dolara, što je povećanje od 52,1 posto. Norvežani su tijekom boravka u Hrvatskoj ostvarili potrošnju od 71 milijun dolara putem svojih Visa kartica, što je povećanje od 20,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close