I uz pad prihoda, dobit Erstea skočila 54%, na 1,2 mlrd. eura

Autor: Tomislav Pili , 06. studeni 2016. u 22:01
Izvršni direktor Andreas Treichl/Marko Lukunić/PIXSELL

Dividenda za ovu godinu mogla bi iznositi euro po dionici što daje dividendni prinos od 3,5 posto.

Unatoč padu prihoda od kamata, naknada i provizija, neto dobit austrijske Erste banke skočila je u prvih devet mjeseci za 54 posto.

Prema financijskom izvješću objavljenom u petak, operativni prihodi jedne od vodećih austrijskih banaka u trećem tromjesečju dosegli su 1,6 milijardi eura čime se prihod za prvih devet mjeseci zaustavio na 4,95 milijardi eura. U odnosu na isto lanjsko razdoblje, radi se o smanjenju za 2,6 posto.  

 

1,7posto

na godišnjoj razini sniženi su prihodi od kamata na 3,26 milijardi eura

Teško okruženje
Prihodi od kamata u devetomjesečnom razdoblju smanjeni su 1,7 posto na 3,26 milijardi eura. U Ersteu pojašnjavaju kako je to uglavnom posljedica tržišnog okruženja karakteriziranog kontinuirano niskim kamatnim stopama te činjenice da rast kreditiranja nije potpuno kompenzirao nastavljenu prodaju nenaplativih kredita. Prihod od naknada i provizija smanjio se gotovo četiri posto na 1,31 milijardu eura prvenstveno uslijed nižih prihoda od poslovanja s vrijednosnim papirima i platnih usluga. Neto rezultat od trgovanja i fer vrijednosti blago se smanjio 0,7 posto na 191,6 milijuna eura. Međutim, budući da su doprinosi od prihoda štedionica pokrivenih sustavom međujamstava pali s vrlo visokih razina, manjinski interes pao je sa 275 na 245,6 milijuna eura. Stoga je dobit, odnosno neto rezultat pripisiv vlasnicima matične tvrtke kako to nazivaju u Ersteu, porastao  sa lanjskih 764,2 milijuna eura na 1,17 milijardi eura.

 

3,8posto

umanjeni su prihodi od naknada i provizija dosegnuvši 1,31 milijardu eura

Kapitalno ojačali
Financijski rezultat znatno je poboljšao zaradu po dionici koja je skočila sa 1,79 eura na 2,73 eura. Vidno je poboljšan i jedan od temeljnih pokazatelja uspješnosti poslovanja banaka, povrat na kapital (ROE), koji je sa 9,9 posto povećan na 13,5 posto. Banka je i kapitalno ojačala, pa je stopa osnovnog redovnog kapitala porasla na 13,2 posto. "Dok je rast kredita bio pristojan, s više od četiri milijarde eura novih kredita odobrenih u prvih devet mjeseci ove godine, u istom su se razdoblju depoziti klijenata povećali za više od šest milijardi eura. To sugerira da su štediše odlučile izbalansirati situaciju u kojoj prevladavaju niske kamate tako što će štedjeti još više", izjavio je prvi čovjek Erste banke Andreas Treichl. Dividenda za ovu godinu mogla bi biti euro po dionici što daje dividendni prinos od 3,5 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Stojan Nenadović je 30 godina pisao o regulaciji novca. Rekao je: ‘Kada bih znao da je samo dvoje ljudi shvatilo što imam za reći, mogao bih u miru umrijeti’. Umro je nesretan jer je vidio da ga nitko ne razumije. A nitko ga nije razumio jer se obraćao akademskoj zajednici, političarima, guvernerima centralnih banaka. Ja se kroz knjigu ne obraćam onima koji znaju nego onima koji ne znaju. Spoznaja koju imam je jedna kompilacija djela Larry Hannigana ‘Hoću zemlju plus pet posto’, Billa Stilla ‘The Money Masters’, dokumentaraca ‘Novac kao dug’, ‘Američki san’, anonimnog hrvatskog autora Nostradurusa i samog Stojana Nenadovića. Tu sam došao do znanja. To znanje nećete učiti u školama jer sustav nije transparentan, autoriteti nisu pošteni. Jedini način na kojeg možete doći do kvalitetnih informacija je neformalna literatura. Jednom kada uđete u svijet regulacije novca, to je jedan potpuno drugi niz autoriteta. Kao neki paralelni sustav. Ja sam se potrudio uzeti najbolje od svega i to sve složiti u jednu cjelinu koja bi ljudima objasnila srž problema što razumljivijim riječima. Kada netko čita moju knjigu očito je da se ja sam nisam svega toga dosjetio. Ja samo nastavljam tamo gdje su drugi stali. S jedne strane sam imao apstraktnu pozadinu, a s druge konkretnu situaciju u Hrvatskoj. To dvoje sam spojio; povezao sam apstraktnu i pojavnu razinu novca na način da svaki čovjek koji ima otvoreno srce može shvatiti gdje je korijen problema u kojem se nalazimo.

New Report

Close