I drugi uz Adris ciljaju na nas… Samo želimo vlasnika na duge staze

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 02. rujan 2014. u 13:36
Zvonko Ivanušić, predsjednik Uprave Save Re/Žarko Bašić/PIXSELL

Predsjednik Uprave Save Re, o promjeni vlasnika, rezultatima i planovima.

O tome cilja li Adris na tržište osiguranja Slovenije mogućim preuzimanjem reosiguranja Sava Re nagađa se mjesecima, no manje je poznato da je Croatia osiguranje već ranije kupovalo njihove dionice. Danas je udio CO-a i Adrisa u slovenskom reosiguravatelju preko skrbničkih računa Splitske banke i RBA oko 15 posto. O stavu prema Adrisu i CO i poslovanju tvrtke razgovarali smo sa Zvonkom Ivanušićem, predsjednikom uprave Sava Re-a. 

Naveliko se nagađa da vas kupuje Adris. Glasine je podgrijalo gašenje Croatia Lloyda. Ima li istine u tome? Jeste li u tajnim pregovorima? 
Nema potrebe da ja govorim o Adrisu, to je u nadležnosti vlasnika. Htio bih samo reći da s Croatia Lloydom oduvijek odlično poslujemo, čak i kad su politički odnosi Slovenije i Hrvatske bili na dnu. Kao reosiguravatelj bavimo se zbrinjavanjem viška rizika, za što je potrebna velika diverzifikacija i dobro nam dođu partneri, makar i konkurenti. Što se tiče Adrisa, odlučili smo da smo kao uprava indiferentni. Nije zainteresiran samo Adris, ima i drugih interesenata, no naša je briga maksimizacija vrijednosti, a onda i stabilna i dugoročna vlasnička struktura. Željeli bismo vlasnika koji ima dugoročne planove i koji je stabilan. Kratkoročni su planovi za brokere, to nije za nas. 

Kakva vam je vlasnička struktura, koliko dionica drže Adris i CO?  
Najveći udio, 25 posto plus jednu dionicu, drži Slovenski državni holding, drugi je najveći udio u rukama Societe Generale – Splitske banke; fiducirani račun s 9,8 posto udjela, a nešto više od šest posto ima EBRD. Usto, ukupno oko šest- sedam posto drži East Capital, a ostalo slovenske banke, Modra zavarovalnica, mirovinska osiguranja i uzajamni fondovi te 12 posto fizičke osobe. Dionica nije bila likvidna do prije nekoliko mjeseci, banke i veliki vlasnici nisu prodavali svoje udjele, no zbog povećanja vrijednost dionice za više od 100 posto u godinu dana uzajamni fondovi morali su ih početi prodavati zbog zakonskih ograničenja.

Jeste li očekivali toliki rast vrijednosti dionice? 
Očekivao sam rast dionice, ali ne toliki. Zbog velikag interesa za dionice, ali i transparentna informiranja, odlučili smo predstaviti poslovne rezultate postojećim i potencijalnim vlasnicima dionica, pa smo ove godine organizirali "non-deal road show", u sklopu kojeg smo bili i u CO-u. Želimo povećati likvidnost dionice, mislim da je i ta akcija imala efekt.

Kad očekujete promjenu vlasnika? 
Teško pitanje u ovom trenutku. U Sloveniji se mijenja vlast, a time i upravljanje Slovenskim državnim holdingom. Kako 27 posto udjela u Savi Re ima država, izravno i neizravno, preko Modre zavarovalnice i suvlasništva u bankama u koje je ušla zbog krize, vidjet ćemo. Prije su iz Holdinga najavljivali da će izaći iz vlasništva u roku od tri godine, što je danas dvije godine, a to bi znatno promijenilo vlasničku strukturu. Nama je ključno imati stabilne vlasnike. 

U jednom ste trenutku otkupljivali vlastite dionice. Nagađalo se da se želite zaštititi od rasta udjela CO-a…
Nismo reotkupljivali da se zaštitimo, to je dezinformacija! Pa na dan možemo kupiti maksimalno 10.000 eura vrijednosti, tako da i ne možemo imati neku obranu. To, uostalom, nije naša strategija, ne znam zašto bismo to radili. Svakome tko se zanima za naše dionice damo sve informacije koje možemo dati, to smo učinili i na "road showu" u CO-u. Usto, imamo obvezu izaći na drugu burzu nakon dvije godine, slovenska je preplitka; opcije su Istanbul, Beč, Varšava…, a s nečim moraš izaći na tu burzu. 

Poslujete u većini zemalja regije. Kakvi su vam rezultati i planovi?
Kao osiguravajuća grupa prisutni smo u svim zemljama bivše Jugoslavije osim u BiH i vlasnici smo ili većinski vlasnici 10 društava za osiguranje. Zadovoljni smo rezultatima, a prvi kvartal prošle godine prešli smo prag rentabilnosti, većina naših društava bila je pozitivna. Ako se usporedimo s drugim osiguravajućim grupacijama, ocjenjujemo da smo najbolji. Investirali smo u regiju zbog potencijala rasta, premda je kriza odgodila rast, no premija osiguranja u Sloveniji je oko 1000 eura po stanovniku, u Hrvatskoj oko 300, Srbiji oko 80, a u Makedoniji oko 40 eura. Udio premije u BDP-u također je nizak u svim tim zemljama. To znači da ima još prostora i očekujemo rast. Kao reosiguravajuća kuća prisutni smo u čak 80 zemalja, od Japana do Latinske Amerike, svuda osim u Sjevernoj Americi, jer tamo nemamo u rukama oruđa za upravljanje rizicima. Inače, 60 posto premije reosiguranja ostvarujemo izvan Slovenije, 40 posto te premije nosi nam Azija, Južna Koreja! Europa nas gleda kao malo, balkansko društvo, a Azija kao europsko jer imamo A rejting. Na žalost, krilatica o slobodnom protoku robe, kapitala i usluga kreće se u jednom smjeru. Tu su barijere, ne možemo prodavati u zreloj Europi zato smo prije mnogo godina odlučili ići izvan nje, u Aziju i Latinsku Ameriku, aktivni smo i u Africi. Zasad su to mali poslovi, ali ušli smo na tržište.  Osluškujemo tržišta na kojima radimo u području reosiguranja, prenosimo dobra iskustva u Sloveniju, primjerice, osiguranje "pay as you drive", po kilometrima… 

Većina osiguravatelja bilježi velik gubitak na obveznom autoosiguranju. Kakvo je stanje kod vas?
Problem je u tome što je autoodgovornost bila jako profitabilna i pokrivala neke negativne vrste osiguranja. Prosječna je premija bila veća od 200 eura, a danas je ispod 160, što je normalna premija, nije niska, no nitko nije očekivao da će tako brzo pasti. Očekivalo se da će druge vrste osiguranja rasti i da će se izbalansirati. To ćemo preživjeti i raditi na kvaliteti.

Jeste li u Hrvatskoj dugoročno, na što ste fokusirani? 
Radimo kao da ćemo biti prisutni 100 godina. U Hrvatskoj i svuda želimo pokrivati male i srednje rizike, radimo s fizičkim osobama, društvima s ograničenom odgovornošću, u velikim rizicima  ne želimo konkurirati. Svugdje gdje poslujemo želimo balansirati: previše je autoosiguranja u osiguranju, želimo više raditi na imovini, biti inovativniji. Planove nam je malo narušila liberalizacija, pa smo išli u rebalans, pokušavamo optimizirati fiksne, ali i varijabilne troškove i već smo iznad praga rentabilnosti. 

Kakvi su rezultati poslovanja Grupe? 
U Grupi Sava Re u prvih smo šest mjeseci 2014. realizirali gotovo 13 milijuna eura neto dobiti i nešto više od 5% prinosa na kapital (ROE), a godišnji je plan oko 10 posto. Matična tvrtka na polugodištu je ostvarila 95% godišnjeg plana, a grupa 57 posto. Rezultatima smo jako zadovoljni. Premija u grupi nešto je niža, ali i troškovi. Nešto sasvim drugo je životno osiguranje. Sva naša društva izvan Slovenije bilježe povećanje premije životnih osiguranja, ponajviše Hrvatska, uz porast 41,3 posto. Ne želimo biti najveći, nego najbolji, neke smo police odlučili ne obnavljati, npr., u reosiguranju one koji su više od tri godine negativne, primjerice usjeve u Zavararovalnici Maribor. Smanjujemo udio reosiguranja u Sloveniji zbog pravila Solvency II, moramo smanjiti rizik koncentracije, imamo jako visoku granicu solventnosti u stres testu.

Znači, imate dovoljno kapitala…
Što se tiče grupe, puno smo iznad granice, a u Hrvatskoj smo još stabilniji, ne vidimo potrebe za povećanjem kapitala sljedećih nekoliko godina.  

Zadovoljni Velebitom

Kako vam ide biznis u Hrvatskoj, u Velebit osiguranju? 

U Hrvatskoj smo se odlučili za greenfield investiciju, vjerujemo u kapacitet tržišta. Problem je sve veća konkurencija. Minusi u prvim godinama rada Velebita su planirani, 2013. smo završili s dobiti, poslovali smo pozitivno. Jako smo zadovoljni životnim osiguranjem, koje je u posljednje dvije godine raste više od 40% godišnje. Nismo očekivali velike tržišne udjele u Hrvatskoj, prioritet nam je nam je kvaliteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close