HPB ozbiljno želi Jadransku banku

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 19. rujan 2017. u 14:01
Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a koji je spreman preuzeti saniranu banku/Petar Glebov/PIXSELL

Provode dubinsko snimanje.

Hrvatska poštanska banka ima najozbiljniju namjeru preuzeti saniranu Jadransku banku.

Na Zagrebačkoj su burzi jučer objavili informaciju o sklapanju Ugovora o povjerljivosti s Jadranskom bankom zbog namjere provođenja dubinskog snimanja radi potencijalnog stjecanja male šibenske banke s 0,45 posto udjela u imovini bankarskog sektora. Podsjetimo, nakon dugog razdoblja u kojem zbog loših kredita nije mogla ispunjavati regulatorne zahtjeve adekvatnosti kapitala, HPB je Jadransku banku poslao u sanaciju koju je provodila Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, a uslijedila je početkom godine i serija uhićenja bivšeg vodstva banke zbog nezakonitog odobravanja plasmana.

Krajnji trošak sanacije, u kojoj je pokriveno 800 milijuna kuna gubitaka, u DAB-u su procijenili na oko 300 milijuna, što je HNB-u i bio glavni motiv da se odluči na taj postupak umjesto stečaja u kojem bi DAB morao isplatiti oko 1,7 mlrd. kuna depozita. Premda su je i dokapitalizirali, adekvatnost kapitala još je na tek 4,29 posto, a polugodišnji gubitak nešto manji od 10 milijuna kuna.

Objavljen je i javni poziv potencijalnim investitorima za preuzimanje banke za oko 50-ak milijuna kuna te se u prvom pokušaju javilo pet zainteresiranih. Nakon neuspješne prodaje, tijekom koje se javio i ulagač nepoznata identiteta i porijekla novca, u kuloarima se spominjalo i prepuštanje Croatia banci za jednu kunu. No, čini se da je HPB najizgledniji kandidat. Ne naiđu li skrivene gubitke, spremni su preuzeti Jadransku banku, čime bi im udio na tržištu porastao sa 4,98 na 5,43 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close