HNB opskrbio banke kunama pa ih deviznom aukcijom povukao

Autor: Jadranka Dozan , 30. rujan 2015. u 22:00
HNB-u bolje idu stručni izazovi nego oni prožeti politikom i populističkim tvrdoglavljenjem/ Davor Puklavec/PIXSELL

Banke će odmah formirati rezervacije po CHF kreditima, ali to još nisu glavne promjene u bilancama.

Školski dobro odrađeno, ocjena je u koju se mogu sažeti komentari bankara o odgovoru Hrvatske narodne banke na izazove koje je nametnulo stupanje na snagu izmjena dvaju zakona vezanih uz 'slučaj švicarac'.

HNB je u srijedu najprije tzv. obrnutom repo aukcijom bankama osigurao traženih 1,18 milijardi kunske likvidnosti. Odmah potom je upriličio deviznu intervenciju namirujući potražnju banaka za devizama. Prodajom 268,3 milijuna eura bankama (po 7,638 kuna) ujedno se iz sustava povlači 2,05 milijardi kuna. To jest osjetno više od veličine repo aukcije, ali treba imati na umu da se bankama oko 700 milijuna kuna likvidnosti slilo i unovčavanjem ovaj tjedan dospjelih trezorskih zapisa, jer su banke dan prije preskočile aukciju trezoraca tj. nisu nisu upisivale nove.

 

2,05mlrd.

kuna potrošile su banke za kupnju 268 mil. eura od HNB-a

Tako sinkroniziranim operacijama HNB je, s jedne strane, djelovao na potiskivanje pritisaka na rast kunskih kamata na novčanom tržištu, a s druge strane je amortizirao pritiske na tečaj zbog povećane potražnje za devizama povezane s modelom konverzije CHF kredita. I jedna i druga aukcija bile su manje od prvotnih očekivanja. Osim što se bankarska osmorka već neko vrijeme priprema za tehničke aspekte konverzije, dio objašnjenja za veličinu dviju aukcija je i u tome da priča o konverziji CHF kredita nije 'jednočinka' niti se u smislu potražnje za devizama efektuira odjednom ili u punom iznosu procijenjena troška konverzije.

Sredinom idućeg tjedna, odnosno usporedo s dospijećem tjedne posudbe kunske likvidnosti po repo aukciji, bankama će se osloboditi i približno 3,4 milijarde kuna po osnovi HNB-ova dokidanja odluke o upisu obveznih blagajničkih zapisa HNB-a. Ti zapisi svojedobno su uvedeni kao način vezivanja spuštanja obvezne rezerve uz rast kreditiranja, a sad im se te kune napokon (bezuvjetno) stavljaju na raspolaganje.

HNB je prvi val tržišnog odraza modela konverzije CHF kredita, a to je opskrba sustava dovoljnom likvidnošću, odradio uspješno. Rezervacije koje će banke formirati s 30. rujnom, međutim, još ne iziskuju i one glavne promjene u bilancama banaka kojima će rezultirati konverzija. Posljedicama sage o 'švicarcu' tržište će probavljati i tijekom prvog kvartala 2016. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Skupo će nas na kraju doći ova predizborna odluka ove vlade i njihovih ucjenjenih suodgovornih glasaća.

New Report

Close