Hanfa upozorila: Faktoring smije nuditi tek 6 društava

Autor: Jadranka Dozan , 12. travanj 2018. u 22:01
Ante Žigman, čelni čovjek Hanfe/A. Sm./PIXSELL

Po izbijanju afere Agrokor aktiva branše u godinu dana se više nego prepolovila.

Korisnike usluga faktoringa iz Hanfe su upozorili kako tu vrstu usluga u Hrvatskoj trenutno može pružati samo šest društva s licencijom Hanfe, tj. usklađenih sa Zakonom o faktoringu.

Sve one koji imaju saznanja da se time bave i tvrtke koje nisu u tom registru Hanfa je pozvala da im to prijave.   

Novo vodstvo Hanfe očito nastavlja ono na čemu su radili i njegovi prethodnici. Prije nego što je djelatnost otkupa nedospjelih potraživanja postala striktno regulirana zakonom iz 2014. (uz više odgoda rokova usklađenja) kod nas je tu uslugu po principu "zašto ne i faktoring, možda zatreba" imalo registrirano tisuće tvrtki (procjenjuje se i 20-ak tisuća).

Regulatoru se nametnulo pitanje kako tu šumu očistiti: od samih tvrtki tražiti brisanje djelatnosti, prisiliti sudove ili nešto treće. No, danas se to i ne čini prvorazrednim problemom jer je faktoring tržište u međuvremenu jako okopnilo. Kako je njegova ekspanzija bila povezana s Agrokorom kao glavnim pokretačem i okosnicom, tako je od trenutka kad su regulatori počeli jače propitivati izloženosti koncernu počeo padati i interes za faktoringom kao uslugom i kao biznisom.

Od više od 8,5 mlrd. kuna, koliko je iznosila aktiva faktoring društava na vrhuncu prije četiri godine, 2017. je zaključena sa samo 2,6 mlrd. kuna aktive i 9 faktoring kuća. Nakon 202 mil. kuna dobiti 2016. lani je ta biznis niža iskazala 900 mil. gubitka. To tržište danas čini samo šest igrača: Adriatic Zagreb, Erste i Raiffeisen faktoring, Centar i Plus A Faktor te Uxor grupa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close