Hanfa upozorava na opasnost od ‘užitnica’

Autor: Ana Blašković , 12. lipanj 2016. u 22:00
Petar-Pierre Matek, Hanfa/Igor Kralj/PIXSELL

Novi hit na tržištu skriva rizike, a nije u nadležnosti domaćih zakona.

Hanfa, regulator tržišta kapitala, upozorila je na opasnost koja prijeti od novog hita među domaćim investitorima: na tzv. užitnice.

U posljednje vrijeme putem internetskih portala i drugih kanala ulagačima u Hrvatskoj nude se različite tzv. 'investicijske strategije', ističe Hanfa, koje se sastoje od ulaganja u prosperitetne, uglavnom strane kompanije kupnjom određenih isprava (koje nisu dionice ili obveznice!). Riječ je certifikatima, potvrdama, kuponima ili sličnim papirima kojima se stječe pravo na sudjelovanje u dobiti, ili se kompanija  ona obvezuje isplatiti određeni prinos na uloženo. Isprave koje omogućuju sudjelovanje u dobiti nazivaju se 'užitnice' (eng. participatory note), pojašanjava regulator, no ukoliko se dobit ne ostvari imatelj sudjeluje u pokrivanju gubitka društva do visine uloga.

Užitnicama i ostalim instrumentima poput certifikata, zajedničko je nisu vrijednosni papiri, ne daju prava na sudjelovanje u odlučivanju i ne može ih se slobodno prodati na tržištu. Kao neprenosive vrijednosnice nisu uređeni domaćim Zakonom o tržištu kapitala niti su u nadležnosti Hanfe. Takva ulaganja su rizična jer za njih ne postoji javne informacija niti vrijedi zaštita za ulagatelja, a pođu li stvari po zlu, pravdu se isključivo se može tražiti na sudu u građansko-pravnom postupku. "Imajte na umu da ovakva ulaganja nisu za vas ako niste iskusni ulagatelj na tržištu kapitala koji razumije i u mogućnosti je prihvatiti vrlo visoke rizike tih ulaganja", upozoravaju iz Hanfe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close